Acasă Cultura În weekend, la Festivalul de teatru: Claudiu Bleonţ, Gheorghe Visu, Andreea Grămoşteanu...

În weekend, la Festivalul de teatru: Claudiu Bleonţ, Gheorghe Visu, Andreea Grămoşteanu vin pe scena Teatrului Tineretului

2141
0
DISTRIBUIȚI

Festivalul de teatru – Pledez pentruTine(ri) va fi deschis, astăzi, de către Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, din Craiova, cu spectacolul „Spargerea“, dramatizare de Dragoş Alexandru Muşoiu, după Răzvan Petrescu, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu. Aşadar, de la ora 13.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Tineretului vor putea fi urmăriţi actorii Claudiu Bleonţ (Radu), Iulia Lazăr (Corina), Angel Rababoc (Cristi), Adrian Andone (Emil), Cătălin Vieru (Aurel), Iulia Colan (Anca), Gabriela Baciu (Doina), Anca Dinu (Ioana), Valentin Mihali (Gigi) în comedia neagră „Spargerea“. În spectacol, condus cu fantezie, personajele traversează situaţii grave, tratate în cheie comică. Trei bărbaţi de vreo cincizeci de ani plănuiesc un jaf armat la o casă de schimb valutar. Radu, medic psihiatru, frustrat financiar, le propune prietenilor, foşti colegi de armată, toţi intelectuali, să pună în aplicare spargerea. Conturând două dimensiuni spaţio-temporale, scenele se derulează într-un feed-back alert al reconstituirii momentului jafului armat. Mărturiile tuturor personajelor implicate se succed cu repeziciune, fiecare relatând povestea jafului din propria perspectivă. Prin scenă se perindă cei trei protagonişti (Radu, Cristi, Emil), soţia psihiatrului (Corina), bolnavă de cancer, un puşti de cartier (Aurel), mai lucid şi mai realist decât toţi trei, fermecat de soţia medicului, nevestele (Doina şi Ioana) blazate într-o existenţă rutinată, frustrate sexual, casieriţa de la casa de schimb valutar (Anca) şi concubinul ei (Gigi), bodyguard-ul casei de schimb. Spectacol în concurs. Apoi, de la ora 22.00, tot în Sala Mare a Teatrului Tineretului, Teatrul Mic Bucureşti va prezenta piesa „Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike“, de Christopher Durang, în regia lui Horia Suru. Din distribuţie fac parte actorii: Gheorghe Visu (Vania), Liliana Pană (Sonia), Mihaela Rădescu (Maşa), Ştefan Lupu (Spike), Ana Bianca Popescu (Nina), Andreea Grămoşteanu (Menajera). Pe malul unui iaz, undeva în Bucks County, Vania şi sora sa vitregă, Sonia, aşteaptă cuminţi apariţia bâtlanului albastru în fiecare dimineaţă. Nu vă lăsaţi, însă, induşi în eroare de numele lor, inspirate numai, din piesele lui Cehov! Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike, piesă distinsă cu Premiul Tony în 2013, este o comedie cu gust amărui, în care temele şi atmosfera cehoviană sunt remixate în spirit contemporan. Iubiri neîmplinite, dar constante, speranţe transformate în ambiţii, destine în bătaia vântului, trăite cu zâmbetul pe buze. O joacă matură de-a râsu-plânsu’ autohton, în care ludicul are rolul principal în povestea celor „trei surori“, care nu mai vor să plece la Moscova. Un frate, o soră vitregă şi o vedetă de cinema aşteaptă bâtlanul albastru pe malul unui iaz în Bucks County. Spectacol în concurs.

Duminică: „Menajeria de sticlă“ şi spectacolul „Tari ca piatra“

Festivalul de teatru – Pledez pentru Tine(ri) va începe duminică, 13 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Mare a Teatrului Tineretului, cu piesa „Menajeria de sticlă“, de Tennessee Williams, în regia Sânzianei Stoican. Spectacolul va fi pus în scenă de actorii Teatrului „Toma Caragiu“, din Ploieşti: Oxana Moravec (Amanda), Florentina Năstase (Laura), Ionuţ Vişan (Tom), Cristian Popa (Jim). „Tennessee Williams este dramaturgul pentru care amintirea este motorul întregii sale opere. Aceasta începe cu piesa „Menajeria de sticlă“, scrisă în anul 1944. Caracterul ei pregnant autobiografic ne invită să ne întoarcem într-o Americă a anilor ‘30, în plină criză economică, în tinereţea lui Tom Lanier Williams (adevăratul nume al dramaturgului). O tinereţe marcată de revoltă, de nevoia de autocunoaştere, de iubire, de nevoia de libertate şi descoperire a vieţii sub toate aspectele ei“, a spus regizoarea Sânziana Stoican. Spectacolul a fost nominalizat la ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER, la categoria „Cea mai bună actriţă în rol secundar“ – Florentina Năstase pentru rolul Laura. Spectacol în concurs De la ora 22.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Tineretului, artiştii“ Adrian Naidin, Patricia Cimpoiaşu şi Ionuţ Mic vor susţine spectacolul „Tari ca piatra“. Adrian Naidin a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“, la clasa prof. Gabriela Todor, care a avut un rol uriaş şi decisiv în formarea lui ca violoncelist, şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Secţia Violoncel şi Muzica de Cameră. S-a perfecţionat ulterior cu cel supranumit „Paganini al violoncelului“, Mischa Maisky. A debutat în 1998 ca artist instrumentist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Între 2000 şi 2003 a colaborat cu Teatrul Naţional Bucureşti pentru muzică de teatru. Din 2001 este membru al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti. Adrian Naidin a obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale de muzică. (Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.