Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu“ au marcat Ziua Mondială a Poeziei într-un mod inedit, invitând-o la Piatra-Neamţ pe cunoscuta poetă Ana Blandiana. Ieri, zeci de iubitori de poezie s-au adunat la statuia poetului Mihai Eminescu, din faţa Bibliotecii Judeţene, pentru a o întâmpina pe Ana Blandiana cu un moment remarcabil condensat în poezie şi, totodată, pentru a-i oferi flori şi a-i cere autografe. Directorul Bibliotecii Judeţene, Adrian Alui Gheorghe, a deschis manifestările prilejuite de Ziua Mondială a Poeziei, celebrată la Piatra-Neamţ.
„Conferinţa Generală UNESCO din anul 2000 a hotărât ca ziua de 21 martie, care este şi Ziua Eliminării Discriminării Rasiale, să fie şi Ziua Poeziei. Cităm motivaţia: «S-a considerat oportună celebrarea comună deoarece poezia, primul cântec al umanităţii, este considerată o armă puternică în lupta împotriva nedreptăţii de orice natură, a violenţei interumane şi a războiului.» Mai are nevoie lumea de poezie? Cine mai crede că fragilitatea poeziei poate învinge armele, discriminarea, violenţa? Ce este poezia dacă nu şansa pe care a dat-o Dumnezeu omului să-şi vadă sufletul? Este rugăciunea altceva decât poezie? Dumnezeu vorbeşte omului cu adevărurile ultime care sunt tot poezie. În faţa barbariei din jur poezia tace dar nu dispare. În faţa prostiei şi analfabetismului poezia face un pas înapoi dar nu disperă. Nu trebuie să demonstrăm cât de importantă este poezia, pentru că vă veţi convinge pur şi simplu trăind. Numele poeziei astăzi, la Piatra-Neamţ, este Ana Blandiana. Mă bucur foarte mult că vibraţi la numele pe care noi am conve-nit că îl poartă astăzi poezia frumoasă, adevărată, românească, şi că vă identificaţi cu poezia Anei Blandiana“, a declarat Adrian Alui Gheorghe.
„Poezia nu trebuie să strălucească, poezia trebuie să lumineze“
Reprezentanţii Bibliotecii au pregătit mici răvaşe cu versuri din poeziile Anei Blandiana pe care cei mai curajoşi dintre copiii prezenţi le-au recitat în faţa autoarei. Momentul deosebit a reuşit să o impresioneze pe poetă.
„Ce-aş mai putea să spun după acest recital de poezie al copiilor, care m-a copleşit? În urmă cu vreo 12 ani, la puţin timp după anul 2000, a avut loc o iniţiativă a UNESCO de a înfiinţa o aca-demie de poezie. Şi a invitat la Verona, oraşul lui Romeo şi al Julietei, cu o primăriţă care susţinea financiar cultura şi care dorea ca Verona să devină capitală culturală europeană, 60 de poeţi din toată lumea, eu fiind reprezentanta României. Cu acest prilej s-a lansat un fel de manifest prin care s-a fondat Academia Mondială a Poeziei. Însă această academie s-a înfiinţat atunci şi nu s-a mai întâmplat nimic pentru că au dispărut şi posibilităţile de finanţare. Dar acel manifest, prin care Academia de Poezie
s-a înfiinţat, conţinea o idee extraordinară. Cei 60 de poeţi erau convinşi că poezia va salva lumea. Tot atunci UNESCO a decretat Ziua Mondială a Poeziei şi fiecare ţară o sărbătoreşte după cum crede.
La ora asta, probabil, în foarte multe locuri din lume se citesc poezii, iar în tot acest timp, în foarte multe locuri există războaie, atentate, crime, accidente. În acest context, ce poţi să inventezi ca opus al acestui rău decât poezia? De două fraze ale mele sunt mândră: «Nu e greu să fii nou, e greu să fii etern» şi «Poezia nu trebuie să strălucească, poezia trebuie să lumineze»“, a spus Ana Blandiana.
Marea poetă a fost însoţită la Piatra-Neamţ de Teodora Stanciu, cunoscută realizatoare de emisiuni la Radio România Cultural şi Radio Trinitas, care l-a felicitat pe Adrian Alui Gheorghe pentru că a reuşit să facă din Piatra-Neamţ un pol al culturii româneşti.
(Natalia RÎŞTEI)