Acasă Eveniment Hoţii de manuscrise rare au fost extrădaţi

Hoţii de manuscrise rare au fost extrădaţi

621
0
DISTRIBUIȚI

Capii reţelei de hoţi români care au furat cărţi valoroase, în valoare de 3,3 milioane de lire sterline, condamnaţi la ani mulţi de închisoare, au fost extrădaţi de pe teritoriul Marii Britanii, la sfârşitul săptămânii trecute, având interdicţie pe viaţă de a intra în Regatul Unit. Ei vor fi aduşi în România, unde urmează să-şi ispăşească pedepsele.

Potrivit anchetatorilor, Gavril Popinciuc şi Cristian Ungureanu, „creierii“, au planificat spargerile prin tăierea acoperişurilor şi a laminatoarelor din depozitele din Marea Britanie, apoi au reuşit să fure între anii 2016 şi 2019, cu ajutorul complicilor, bunuri în valoare de 3,3 milioane lire sterline prin evitarea senzorilor alarmelor. Şapte inculpaţi, din cei 12, au fost condamnaţi la Kingston Crown Court din vestul Londrei, după ce au pledat vinovaţi fie pentru complicitate la comiterea spargerilor, fie pentru ascunderea şi transferul bunurilor furate.

Judecătorul Jonathan Davies a spus în timpul procesului că bărbaţii fac parte dintr-o „reţea criminală“ care a săvârşit o serie de „infracţiuni grave, profesionale, fiind originari din România“. „Fiecare şi-a jucat rolul“ şi „şi-a asumat riscuri cu ochii deschişi“. Cea mai grea pedeapsă, de cinci ani şi nouă luni, a fost acordată lui Popinciuc, 45 de ani, care avea un „rol de supraveghere şi control“ în bandă.

Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, tată a doi fii, care era „prezent la locul spargerilor“ şi deţinea un „rol principal“ în reţeaua criminalităţii, a fost condamnat la cinci ani şi o lună. Fratele său mai mic, Ilie Ungureanu, de 37 de ani, care supraveghea transportul cărţilor în afara Regatului Unit, a fost închis pentru trei ani şi nouă luni. Victor Opariuc (29 de ani, din Făurei) unul dintre bărbaţii care au coborât în depozit, a fost condamnat la trei ani şi şapteluni.

Narcis Popescu, în vârstă de 34 de ani, care a închiriat o casă în Balham, în sudul Londrei, unde erau depozitate cărţile, a fost închis pentru patru ani şi două luni. Marian Albu, în vârstă de 41 de ani, şi Traian Mihulca, în vârstă de 32 de ani, au primit amândoi patru ani de închisoare.

Reamintim că mai ai multe cărţi şi manuscrise vechi, care au fost sustrase în 2017 din capitala Regatului Unit, au fost găsite la  Făurei, în casa lui Opariuc, în urma cooperării judiciare internaţionale cu autorităţile din Marea Britanie şi Italia.

Între cărţile furate se aflau opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei, ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya, ele fiind evaluate la circa 2,5 milioane de lire sterline.

Ancheta în acest caz a început acum trei ani, dar rezultate concrete s-au obţinut pe 16 septembrie anul acesta, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au făcut percheziţia de la Făurei.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.