Acasă Eveniment Gripa bântuie prin judeţ

Gripa bântuie prin judeţ

584
0
DISTRIBUIȚI

În săptămâna 13-19 ianuarie, la nivelul judeţului, au fost înregistrate încă nouă cazuri de gripă, ceea ce face ca în acest sezon numărul nemţenilor afectaţi de această boală să ajungă la 20. Aşa cum au precizat inspectorii sanitari, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în intervalul de timp amintit, două cazuri de gripă au fost înregistrate la grupa de vârstă 15-49 ani, alte trei cazuri, la grupa de vârstă 50-64 ani şi încă patru, la persoane cu vârsta peste 65 de ani. Opt dintre aceşti pacienţi au fost internaţi pe secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean. Tot în aceeaşi perioadă amintită, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a ajuns la 1.488, cu apro-ximativ 400 mai multe faţă de săptămâna precedentă. Totodată, au fost semnalate şi 464 cazuri de pneumonie, un număr aproape dublu faţă de cel raportat în săptămâna anterioară.

Inspectorii sanitari au precizat că cifrele despre situaţia îmbolnăvirilor specifice sezonului rece nu ar trebui să alarmeze, deocamdată. „Cifrele sunt un pic mai mari ca săptămâna trecută, dar pentru perioada aceasta nu sunt neaşteptate. Suntem atenţi şi vom anunţa, dacă este cazul, momentul în care se impun măsuri suplimentare de evitare a răspândirii virusului gripal“, a precizat medicul Roxana Pipirigeanu, epidemiolog al DSP.

Medicii recomandă populaţiei să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în: evitarea aglomeraţiilor; evitarea contactului cu persoanele bolnave; păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută; folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare; spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca; creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume); aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare); îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului; evitarea staţionării în frig timp îndelungat; triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

Totodată, medicii avertizează că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandă evitarea automedicaţiei. În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect. (Marian TEODOROF)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.