12.5 C
Piatra Neamț
miercuri, martie 26, 2025
AcasăAdministratieGospodarii din zona montană, plimbaţi între cabinete pentru testarea cărnii de porc

Gospodarii din zona montană, plimbaţi între cabinete pentru testarea cărnii de porc

Date:

Pe lângă tradiţia de a tăia porcul în prag de Crăciun, la români şi-a mai făcut loc, în ultimii 10-15 ani, încă o obişnuinţă: aceea de a trimite bunătăţi din carne de porc, făcute „ca la mama acasă“, rudelor din străinătate. Fie că sunt în Italia, Spania, Franţa sau Portugalia, aceştia îşi mai alină dorul de casă atunci când se înfruptă din preparatele tradiţionale.

După acest model a vrut să acţioneze, zilele trecute, un gospodar din Tarcău. Omul, de bună credinţă, a vrut să facă toate lucrurile ca la carte, tocmai pentru a nu avea probleme mai ales acum, în plină isterie iscată de pesta porcină, boală care s-a răspânit cu repeziciune în sute de localităţi şi evoluează în 18 judeţe din ţară, fiind foarte aproape de Neamţ. „Am luat legătura cu medicul veterinar din Tarcău, i-am spus că vreau să tai porcul şi am de gând să trimit şi în străinătate preparte, şi l-am rugat să mă ajute, evident contracost, cu analizele care se fac în acest caz, în speţă pentru depistarea trichinelei, respectiv a pestei. Doctoriţa mi-a răspuns că ea nu are aparatură de calitate şi nu ar putea garanta pentru rezultate şi m-a sfătuit să mă adresez unui cabinet din Bicaz. Aşa am făcut, doar că de la Bicaz mi-au spus că nu mă pot ajuta şi să dau telefon pentru lămuriri la Direcţia Sanitară Veterinară! Cum e posibil aşa ceva? Să nu ştie nimeni ce este de făcut?“  ne-a întrebat, pe bună dreptate, cetăţeanul dezamăgit că este pus pe drumuri, pentru că vrea să facă lucrurile cum trebuie.

În aceeaşi situaţie se află toţi locuitorii din zona montană a judeţului care se pregătesc să taie porcul în această perioadă.

Sesizaţi în legătură cu această situaţie, reprezentanţii DSVSA Neamţ au precizat că o parte dintre medicii veterinari cu care au contract sunt privatizaţi şi este posibil ca aceştia să nu fi investit în microscoape de calitate cu care să depisteze prezenţa trichinelei în carnea de porc. Şi că, în acest caz, cel mai bine este ca cetăţenii să se adreseze medicului din Piaţa Centrală din Piatra-Neamţ. Cât priveşte analizele pentru depis-tarea pestei, „DSVSA este arondată pentru teste de laborator în direcţia pestei Porcine Africane la LSVSA Iaşi. Este recomandat ca sacrificarea porcilor în gospo-dăriile populaţiei să se realizeze în prezenţa medicului veterinar de liberă practică, de pe raza localităţilor, acesta luând deciza de recoltare a probelor, în funcţie de modificările anatomo-patolo-gice constatate. Direcţia Sanitară Veterinară Neamţ nu eliberează niciun document justificativ pentru produsele alimentare din carnea de porc obţinute în gospodăriile populaţiei pentru a fi trimise în străinătate“, au transmis reprezentanţii DSVSA Neamţ.

După ce a umblat dintr-un ca-binet în altul, dezamăgit de piedicile puse şi de fapul că niciun un medic veterinar, dintre cei cu care a luat legătura, nu a resuşit să-i ofere informaţiile necesare, gospodarul s-a îndreptat spre casă. Probabil că a sacrificat deja porcul, iar prepa-ratele vor lua cale străinătăţii oricum.

Astfel se derulează lucrurile într-o ţară în care evoluează pesta procină (judeţul Neamţ fiind localizat în zona tampon), în care autorităţile declară că sunt pregătite să facă faţă oricărei situaţii.  (S. DAMIAN)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.