Gavril Lupu, fostul primar al comunei Hangu, demis prin ordin de prefect în luna mai după ce a fost condamnat definitiv pentru „folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene“, încearcă să obţină anularea condamnării.
Acum câteva zile, el a depus, la Curtea de Apel Bacău, o contestaţie în anulare. Miza procesului este foarte mare: odată desfiinţată condamnarea, Lupu îşi poate relua aproape imediat funcţia de primar; iar în plus nu va mai avea interdicţie de a candida pentru un eventual nou mandat la Hangu.
În paralel, Gavril Lupu se judecă şi cu Prefectura Neamţ, pentru anularea actului administrativ prin care a fost demis – însă acest proces, deschis pe 17 mai, este abia în primă instanţă.
Reamintim că decizia de condamnare pentru escrocheria cu fonduri europene a venit la pachet cu o notă de plată extrem de piperată: Gavril Lupu trebuie, în solidar cu Primăria Hangu, să plătească aproape 500.000 de lei daune materiale către APIA Bucureşti. Judecătorii au menţinut sechestrul instituit asupra unui teren de 1.848 de metri pătraţi care-i aparţine primarului.
„În perioada 2009-2010, inculpatul a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate. Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafeţele de 622,32 hectare şi 364,50 ha, deşi în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferenţele fiind utilizate în scopuri agricole productive (păşunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice şi juridice. Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei“, se arată în comunicatul DNA din 2018, când primarul de Hangu a fost deferit justiţiei.
(Liviu ILIE)