Acasă Eveniment Gafă a Poliţiei: nevinovaţi transformaţi în hoţi

Gafă a Poliţiei: nevinovaţi transformaţi în hoţi

575
0
DISTRIBUIȚI

Doi tineri ale căror feţe au fost mediatizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP), în două comunicate de presă date luna trecută, în care se spunea că respectivii sunt bănuiţi că au retras ilegal bani de pe cardurile a două persoane, îi acuză pe oamenii legii de neglijenţă şi sunt hotărâţi să-i dea în judecată pe cei care i-au transformat în infractori. Primul este Alex Constantin, din municipiul Roman, învinuit că ar fi comis fapta pe 20 mai, când ar fi retras mai mulţi bani şi ar fi făcut cumpărături cu cardul părţii vătămate. Potrivit lui, adevărul este cu totul altul. „M-a afectat în mod negativ, se uită lumea urât la mine pe stradă, mă consideră un criminal, un hoţ. Am aflat când stăteam în pat, mă uitam la televizor, iar o vecină m-a chemat şi mi-a arătat ştirea respectivă. A doua zi m-am dus la Poliţie să lămuresc faptul, ce este cu această ştire. Până şi ei au făcut poză ştirii, spunându-mi că nu este absolut nimic. Mi-au zis că dacă nu mă caută nimeni în două săptămâni să mă descurc singur. Poza dată cu mine era de anul trecut, din 25 octombrie. La data la care zic poliţiştii nu am scos niciun ban de la bancomat. O să-mi caut un avocat bun şi o să fac toate demersurile necesare“, a declarat Alex Constantin.

Emil, din comuna Săbăoani, al doilea tânăr mediatizat de IJP, spune că are dovezi care-i atestă nevinovăţia şi a apelat deja la un avocat pentru a-şi face dreptate: „Prima oară am mers la Poliţia Săbăoani, de unde m-au îndrumat la Poliţia Roman. M-am dus acolo, am vorbit cu ofiţerul de serviciu, nu ştia despre ce este vorba, apoi a dat câteva telefoane, mi-a făcut o fotografie la buletin şi a spus că o să fiu contactat. Apoi am mers la Banca Transilvania, am discutat acolo şi nu mi-au dat foarte multe detalii. Pe data de 13 iulie nu am fost la su-

cursala băncii de unde este poza de pe bancomat de care zic poliţiştii, am fost la capătul gropii din Roman, la alt bancomat. Din extrasul de cont reiese că pe 13 am fost la bancomatul de la groapă, iar pe 14 la cel de la care este poza cu mine. Am fost foarte afectat, pentru că am o firmă care montează sisteme de securitate, iar deja clienţii m-au sunat şi mi-au reproşat că «tu, infractor, mi-au pus mi-ai alarmă, camere de securitate?!»“. Să nu mai spun de familie, prieteni, nici ei nu cred că aş fi făcut aşa ceva“.

Alexandru Iştoc, avoca-tul celui de-al doilea tânăr a completat: „Sunt două situaţii aici pe care trebuie să le discutăm. Cea în care clientul meu are, deocamdată, calitatea de suspect într-un dosar penal, care cu siguranţă se va termina favorabil printr-o ordonanţă de clasare. Şi cea în care vom începe demersurile pentru a acţiona în instanţă instituţiile care au difuzat ilegal imagini cu figura sa, pentru că sunt imagini care au fost luate nu din acel moment; clientul meu nu putea pe data de 13 iulie să fie într-un spaţiu închis, fără mască, mai ales în zona mall-ului din Roman. Urmează ca împreună cu Poliţia să vedem unde s-a produs eroarea, pentru că aici este vorba despre o eroare. Probabil unitatea bancară a furnizat nişte informaţii fără a avea acordul clientului meu“.

Oamenii legii se scuză acum spunând că au publicat pozele cu cei doi tineri pentru că nu au reuşit să-i identifice pe adevăraţii făptaşi.

„În cadrul dosarelor penale întocmite de lucrătorii Serviciului de Investigaţii Criminale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni informatice în mod fraudulos şi însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului. Întrucât, în urma investigaţiilor desfăşurate de poliţişti, nu s-a putut stabili identitatea persoanelor, s-a impus mediatizarea imaginilor surprinse de camerele video am-plasate în zonă, la data comiterii acestor fapte, în vederea identificării persoanelor şi stabilirii participaţiei, cu menţiunea că, în acest moment, persoanele nu au nicio calitate în cadrul dosarului penal. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele beneficiază de prezumţia de nevinovăţie“, a declarat agentul Georgiana Moşu, purtător de cuvânt al IJP.  Ulterior, IJP a şters de pe propriul site cele  două comunicate  de presă însoţite de fotografiile tinerilor în cauză.

(M. S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.