l doi foşti directori de la Liceul „Ion Ionescu de la Brad“ Horia au fost trimişi în judecată l dosarul instrumentat de procurori vizează un proiect cu finanţare europeană derulat în urmă cu câţiva ani l prejudiciul este de peste 150.000 de euro
Doru Lozincă şi Liviu Iulian Ciubotaru, doi dintre foştii directori ai Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru fraudare de fonduri europene. Ei sunt învinuiţi că, prin metode nu tocmai ortodoxe, ar fi „sifonat“ peste 150.000 de euro, fonduri europene acordate liceului din Horia pentru derularea unui proiect de mobilitate Leonardo da Vinci – în baza căruia 120 de elevi ai şcolii ar fi trebuit să participe la stagii de pregătire de câte trei saptamâni în Franţa.
Cercetările, în acest caz, au demarat în urmă cu peste trei ani – în februarie 2014. Atunci, o echipă de inspectori din cadrul Departamentului pentru Lupta Antifraudă a Guvernului României (DLAF) – instituţie care colaborează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) – a descins la Liceul Tehnolo-gic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia. Inspectorii de la Antifraudă au solicitat şi ridicat de la Liceul „Ion Ionescu de la Brad“ o serie întreagă de documente legate de derularea proiectului „Dezvoltarea şi diversificarea competen-ţelor profesionale ale tinerilor, pentru dezvoltarea durabilă a economiei din zona rurală“.
La momentul respectiv, elevii care apăreau, scriptic, drept beneficiari ai pregătirii au dat declaraţii celor de la Antifraudă.
Pe fir a intrat, tot atunci, şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ – care a cerut o notă explicativă pe marginea acţiunii DLAF. Promptă, profesoara Gabriela Samson (directoarea liceului) a informat că au fost cerute „detalii despre modul de selecţie a persoanelor implicate în proiect şi toată documentaţia în original a proiectului. Echipa DLAF a solicitat compartimentului secretariat documente precum cataloage, registre matricole, registrul actelor de studii ale absolvenţilor, caiete statistice, adrese înaintate Inspectoratului Şcolar de către şcoală şi primite de şcoală între anii 2009-2011 sau alţi ani cu re-levanţă pentru control şi copii ale acestora. De asemenea, au fost întocmite situaţii cu formele de învăţământ, situaţii contabile şi procese verbale“.
Dosarul penal în care apar numele celor doi foşti ma-nageri ai Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ Horia a intrat pe rolul Tribunalului Neamţ, urmând a intra în procedura de Cameră preliminară. Parte civilă în proces, pentru recuperarea celor peste 150.000 de euro, s-a constituit Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formarii Profesionale – instituţie aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, care se ocupă cu implementarea proiectelor comunitare.
(Liviu ILIE)