10.9 C
Piatra Neamț
vineri, martie 28, 2025
AcasăEvenimentFrăţia trişorilor: Profesori supraveghetori de la Târgu-Neamţ au fost deconspiraţi

Frăţia trişorilor: Profesori supraveghetori de la Târgu-Neamţ au fost deconspiraţi

Date:

 

Despre păţania celor peste 80 de tineri din zona Târgu-Neamţ care au fost eliminaţi din Bacalaureat pentru că au fost dovediţi de înregistrările video că au trişat la examen, a auzit toată lumea. Este însă de la sine înţeles că aceştia nu s-ar fi putut manifesta în voie dacă nu ar fi beneficiat de larga înţelegere sau chiar largul concurs al unora dintre profesorii plătiţi să-i supravegheze. Numele acestor profesori au fost ţinute la secret de conducerea Inspectoratului Şcolar mai ceva ca formula Coca Cola, pe motiv că deconspirarea lor ar afecta derularea anchetei poliţiştilor. Cum, nu ştim… Numai că ceea ce a fost ţinut secret cu intenţie atâta timp faţă de opinia publică, a fost relevat de nevoie în faţa magistraţilor care judecă contestaţiile depuse de o parte dintre candidaţi eliminaţi din examen. La dosarul cauzei prin care candidaţii cer anularea procesului verbal în baza căruia le-au fost anulate rezultatele şi s-a dispus eliminarea, a fost depus de Inspectoratului Şcolar (pârât în cauză) un document care detaliază ce prostii a făcut fiecare dintre candidaţii eliminaţi. Şi nu numai…

În respectivul document apar şi numele câtorva dintre profesorii supraveghetori care au participat activ la fraudarea examenului, în sensul că au ajutat efectiv candidaţii să facă schimb de ciorne. Iată ce stă scris negru pe alb în documentul depus în instanţă: „Păstrăvanu Lavinia primeşte de la Popa V. Andrei ciorna în faţa asistentului Boştoacă“; „Asistentul Chirilă Gheorghe ia o teză pe care o dă elevei Irina Bianca Florentina“; „Asistenta Grigoraş Cornelia lasă ceva lui Iacoboaei Andreea“; „Prof. Ciubotariu (Gabriela n.r.) îi oferă lui Apostol Ioan o foaie de dedesubt, acesta îi indică profesoarei să-i ofere şi elevei Apopei Bianca“. „Manea C. Cristian Bogdan primeşte de la asistenta Buda Mihaela o foaie de pe catedră a altcuiva“.

Acum, rămâne ca poliţiştii să se pronunţe clar şi fără echivoc dacă acţiunile profesorilor pot fi considerate de natură penală. Potrivit metodologiei de desfăşurare a Bacalaureatului, în cazul în care un profesor comite fapte cu caracter infracţional, „respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, aceştia sunt sancţionaţi în conformitate cu prevederile Codului Penal“. Iar Codul Penal prevede că un profesor care a luat mită, a făcut trafic de influenţă sau s-a dedat la fapte de abuz în serviciu riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 şi 7 ani.

Potrivit regulamentelor şcolare, sancţiunile pentru cadrele didactice dovedite a fi în culpă pornesc de la observaţie în scris, pot fi pecuniare (diminuarea sala-riului cu până la 15%, pe o perioadă de cel mult şase luni), dar se poate ajunge şi la desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

ISJ a uitat să depună raportul Ministerului Amânare în cazul eliminaţilor din Bac

Eliminaţii de la Bacalaureat au obţinut o primă amânare în instanţă, asta după ce ieri au aşteptat cu sufletul la gură peste o oră să vadă dacă vor merge la facultate. Cei 13 elevi şi părinţii lor au aflat că jurista de la Inspectoratul Şcolar Judeţean a uitat să pună la dosar tocmai raportul corpului de control de la Ministerul Învăţământului. Instanţa a amânat discutarea cauzei pentru săptămâna viitoare.

Deşi a uitat raportul, reprezentatul ISJ a depus totuşi o întâmpinare în care încearcă să arate instanţei că cei 13 elevi nu au de suferit pentru că nu se pot înscrie la facultate „deoarece absolvirea unei instituţii de învăţământ superior nu este obligatorie“ şi că elevii au tot timpul să se înscrie la o facultate. În întâmpinare se mai menţionează că „reclamanţii“ au dat dovadă de „rea credinţă“ şi de „iresponsabilitate şocantă“, deşi sunt persoane care doresc să devină „medici, poliţişti, ingineri etc“.

Aceşti 13 elevi care au atacat instanţă decizia de a fi eliminaţi fac parte dintre cei 84 de candidaţi care au susţinut Bacalaureatul la Târgu-Neamţ (la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ şi la Liceul „Vasile Conta“). Elevii au fost eliminaţi pe motiv că ar fi fraudat exa-menul.

Toţi elevii în cauză, înainte de eliminare, au fost declaraţi admişi cu medii bune şi foarte bune. La scurt timp după ce au aflat de eliminare au depus la secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Neamţ o solicitare prin care cer ca printr-o ordonanţă preşedinţială să fie anulat provizoriu, în ceea ce-i priveşte, procesul-verbal prin care au fost declaraţi eliminaţi din examen. Şi, pe cale de consecinţă, în baza acestei ordonanţe preşedinţiale, să poată solicita liceelor pe care le-au absolvit eliberarea diplomelor de bacalaureat sau măcar a unor adeverinţe care să le permită înscrierea la facultate. Mai apoi, când se vor judeca pe fond contestaţiile, este posibil ca să se constate că au fost eliminaţi pe nedrept din examen – şi atunci vor cere probabil despăgubiri membrilor comisiei judeţene de bacalaureat, sau dimpotrivă că sancţiunea a fost justificată – şi atunci le vor fi retrase şi anulate diplomele/adeverinţele eliberate. (A.N.)

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.