Acasă Eveniment Fostul episcop al Huşilor, „săltat“ de Poliţie de la Mănăstirea Văratec

Fostul episcop al Huşilor, „săltat“ de Poliţie de la Mănăstirea Văratec

738
0
DISTRIBUIȚI

Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop al Huşilor, a fost reţinut, în ziua de 21 mai, de poliţiştii ieşeni, fiind preluat de la Mănăstirea Văratec (din comuna Agapia), după ce pe numele lui s-a emis o ordonanţă, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor.

Fapta s-ar fi petrecut în anul 2017, iar procurorii ieşeni s-au autosesizat după ce în mediul online au apărut mai multe filmuleţe explicite în acest sens. Monahul fusese filmat în timp făcea sex cu un elev al Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur“ din Huşi. Ca urmare a scandalului, Corneliu Bârlădeanu a renunţat la funcţia de episcop şi s-a retras la Mănăstirea Văratec.

Pe de altă parte, fostul episcop – cu numele de mirean Corneliu Onilă – a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care apare în timp ce ar întreţine relaţii homosexuale. Ulterior, cei trei preoţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

La Văratec, fostul episcop a stat într-o casă de oaspeţi, fiind îngrijit de măicuţe, şi a avut la dispoziţie un aghiotant. El urmează să fie prezentat Tribunalului Iaşi, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Într-un comunicatul de presă, remis vineri (22 mai), reprezentanţii Episcopiei Huşilor precizează că fostul episcop nu a mai avut nici o legătură canonică cu instituţia din vara anului 2017, când s-a retras din funcţie.

„Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei privind formularea unui punct de vedere referitor la reţinerea pentru 24 de ore a fostului episcop Corneliu Onilă, Episcopia Huşilor menţionează că a luat act de această reţinere şi de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele. Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Huşilor, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului. După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă. Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bi-sericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent. În spiritul celor menţionate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate“, se menţionează în comunicatul Episcopiei Huşilor.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.