Acasă Administratie Firme nemţene în vizorul Consiliului Concurenţei

Firme nemţene în vizorul Consiliului Concurenţei

484
0
DISTRIBUIȚI

Zeci de firme din Neamţ au fost sancţionate sau sunt în vizorul Consiliului Concurenţei, pentru participarea la licitaţii trucate, stabilirea de înţelegeri de tip cartel ori încălcarea legislaţiei privind concurenţa loială. Dezvăluirea a fost făcută de preşedintele Consiliului Concurenţei – Bogdan Chiriţoiu, care, alături de vicepreşedintele aceleiaşi instituţii – Dan Pascu şi consilierul Laszlo Gyerko, au venit în judeţul nostru pentru a se întâlni cu reprezentanţii unor firme importante şi cu cei ai autorităţilor locale şi judeţene. Din prima categorie – a firmelor sancţionate pentru practici neconcurenţiale – fac parte societăţi comerciale care activează în domeniul exploatării forestiere (trucau licitaţii  organizate de Direcţia Silvică) şi service-uri auto (care stabileau tarife nejustificat de mari pentru prejudicierea firmelor de asigurări).

Din categoria firmelor care sunt acum verificate de Consiliul Concurenţei fac parte furnizorii de carte (librării) şi cele care oferă servicii de arhivare digitală.

„Ne-am întâlnit cu reprezentanţii mediului de afaceri din Neamţ şi din alte câteva judeţe – Bacău, Suceava, Botoşani şi Harghhita – cărora le-am prezentat modalităţile care să-i ferească de încălcarea legislaţiei concurenţei. Sunt firme importante, dar care nu-şi permit să încheie contracte cu case de avocatură specializate în acest domeniu, ori măcar să angajeze jurişti care să cunoască bunele practici concurenţiale. Este important ca toate firmele să apeleze la reprezentantul nostru în Neamţ, domnul Ciprian Pilan (sediul biroului Neamţ al Consiliului Concurenţei este în Piatra-Neamţ, pe bulevardul Dacia, nr. 6, bloc E1; telefon 0233/214593 – n.r.) care să le ofere consultanţă.

De asemenea, ne întâlnim cu reprezentanţii autorităţilor locale; în cazul acestora, respectarea legislaţiei vizează acordarea ajutoarelor financiare către anumite firme proprii sau firme care prestează servicii publice – termie, transport, salubritate. Sunt reguli care trebuie respectate în domeniul ajutoarelor de acest gen“, a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Sancţiunile pe care le poate primi o firmă care încalcă legislaţia concurenţei sunt de natură contravenţională şi sunt cuprinse între 0,5% şi 10% din cifra de afaceri.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.