Acasă Politica Final de mandate: Parlamentari activi sau chiulangii

Final de mandate: Parlamentari activi sau chiulangii

1731
2
DISTRIBUIȚI

Deşi oficial ar mai avea o lună de muncă, parlamentarii şi-au luat o binemeritată pauză chiar pe ultima sută de metri de mandat. Peste două zile se intră oficial în campanie electorală, majoritatea dintre ei fiind mai degrabă interesaţi de câştigarea a încă patru ani în Parlament, decât de propuneri legislative sau alte atribuţii de demnitar. Cât despre activitatea celor 10 deputaţi şi 4 senatori de Neamţ, din 2012 şi până în prezent… O scurtă privire asupra datelor centralizate pe site-urile oficiale ale celor două Camere ne dezvăluie care a fost mai activ şi care a consumat carburantul degeaba pe drumuri până la Bucureşti.

Deputaţii s-au bătut în declaraţii politice şi luări de cuvânt

Cu state vechi în Camera Deputaţilor (fiind la finalul celui de-al treilea mandat) Ioan Munteanu este cel mai activ parlamentar de Neamţ. Potrivit informaţiilor consemnate oficial, în ultimii patru ani acesta are la activ 142 de luări de cuvânt în faţa plenului, 40 de declaraţii politice, 16 întrebări şi interpelări şi a participat (alături de colegii din grupul parlamentar) la 116 propuneri legislative dintre care 24 au fost promulgate legi.

Pe locul al doilea vine Liviu Harbuz, care a intrat în Parlament în calitate de membru PSD, a avut o scurtă perioadă statut de membru PMP şi va părăsi forul ca  independent. Acesta a avut 101 luări de cuvânt, 44  de declaraţii politice, un proiect de hotărâre iniţiat şi 4 întrebări şi interpelări. Alături de colegii parlamentari din grup a susţinut şi iniţiat 111 propuneri legislative, dintre care 27 au devenit legi.

Pe locul al treilea, nu departe de primii doi, se situează Cătălin Drăguşanu (ajuns deputat din partea PC, acum fiind membru PNL) care se poate lăuda cu un record în ceea ce priveşte numărul de întrebări şi interpelări (88), plus 42 de luări de cuvânt, 25 de declaraţii politice şi 73 de legi propuse, dintre care 11 promulgate.

Dintre cei patru senatori, Liviu Bumbu se evidenţiază prin luările de cuvânt în plen (225), în rest activitatea sa în plen fiind aproximativ similară cu a colegilor săi nemţeni – Ioan Chelaru, Eugen Ţapu – Nazare sau Leonard Cadăr.

La polul opus – Mihaela Stoica şi Constantin Moisii

Pentru că în Parlament au existat şi vor exista întotdeauna aleşi „mai reţinuţi“ (cu indulgenţa de rigoare), la coada clasamentului în ceea ce priveşte activitatea în plen se situează deputatul Constantin Moisii – cu 5 luări de cuvânt, 3 declaraţii politice, 59 de propuneri legislative, dintre care 7 promulgate şi 5 moţiuni.

Cu un bilanţ la fel de sărăcăcios îl urmează îndeaproape Mihaela Stoica, cea care nu se poate lăuda cu mai mult de 6 luări de cuvânt şi 33 de întrebări şi interpelări. Elena Udrea stă ceva mai bine, însă e de ştiut faptul că multe dintre discursurile sale în faţa colegilor au avut mai degrabă interes personal (dacă ne referim la deja celebrele probleme cu justiţia).

În ceea ce priveşte activitatea în teritoriu a parlamentarilor noştri, aceasta e dificil de cuantificat, dar uşor de intuit. Aceasta deoarece în cazul multora dintre ei nu se ştie nici măcar unde îşi au biroul de parlamentar, drept pentru care e lesne să deducem numărul de audienţe cu care se pot lăuda.

Pentru alegerile din 11 decembrie, dintre cei 14 parlamentari încă în funcţie, doar Ioan Munteanu (PSD), Eugen Ţapu-Nazare, Cătălin Drăguşanu şi Vlad Marcoci (PNL) îşi mai încearcă o dată norocul, restul renunţând la activitatea politică fie definitiv, fie temporar.

(Roxana ZAHARIA)

2 COMENTARII

  1. 21:48 09.11.2016

    Sediul Biroului Electoral de Circumscriptie Nr. 29 NEAMT,
    sediul Biroului Electoral Judetean NEAMT Nr. 29,
    este situat in Piatra Neamt, Str. Stefan cel Mare, Nr. 31.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.