Acasă Politica Faptele de incompatibilitate se prescriu după trei ani

Faptele de incompatibilitate se prescriu după trei ani

3038
0
DISTRIBUIȚI

Modificarea legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, propusă de PSD încă din luna aprilie şi care prevede prescrierea faptelor de incompatibilitate şi conflict de interese ale aleşilor locali, a fost aprobată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la a doua încercare. Ieri, deputaţii au decis cu majoritate de voturi – 196 „pentru“, 59 „împotrivă“ şi patru abţineri – că după trei ani de la comiterea faptei, aceasta se radiază.

„Iniţiatorii propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral, nici legal ca aceste fapte să fie imprescriptibile. Asftel, iniţiatorii propun introducerea unui nou articol, care să aibă următorul cuprins: «Faptele săvârşite de persoane aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.»“, se arată în expunerea de motive ataşată propunerii.

Astfel, dacă la prima încercare propunerea PSD nu a întrunit numărul de voturi necesare, acum rândurile s-au mai strâns pentru a le oferi această „şansă“ tuturor prima-rilor, consilierilor sau preşedinţilor de consilii judeţene care au probleme cu ANI. Unde mai pui că social-democraţilor li se alătură şi câţiva deputaţi PNL care au dat vot favorabil. O completare a legii prevede totodată că „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate“.

Aleşii au undă verde şi la afaceri

Acelaşi proiect aprobat de Parlament le mai oferă câteva avantaje aleşilor locali; de pildă, prestarea de acti-vităţi (remunerate), altele decât cele din administraţia locală. Practic, acum ANI va fi nevoită să-şi restrângă drastic raza de acţiune, pentru că cei care vor face afaceri de acum înainte sunt sub aripa protectoare a noii legi.

„Primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti“, se arată în textul legii.

Cum au votat „ai noştri“

În cazul în care există dubii cu privire la modul în care au votat deputaţii nemţeni toate aceste propuneri, precizăm că, potrivit contorizării oficiale a votului electronic, cei şase de la PSD (Dănuţ Andruşcă, Neculai Iftimie, Viorel Stan, Alexandru Rotaru şi Ciprian Şerban) au fost „pentru“, în timp ce Mugur Cozmanciuc (PNL) şi  Iulian Bulai (USR) au votat „împotrivă“. Liberalul Laurenţiu Leoreanu nu a participat la şedinţă, dar oricum, prezenţa sa nu ar fi schimbat cu nimic iniţiativa de favorizare a incompatibililor. Acum urmează ca legea să ajungă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

(Roxana C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.