În după-amiaza de 4 octombrie, pompierii militari romaşcani au intervenit la casa unor săteni din Cotu Vameş (comuna Horia), după ce au fost anunţaţi că doi bărbaţi, tată şi fiu (în vârstă de 80 şi 48 de ani), au leşinat în beciul casei. Victimele au fost descoperite de mama tânărului, care s-a dus să vadă de ce nu mai vin cei doi – plecaţi să verifice cât de tare fierbe vinul.
Când i-a văzut nemişcaţi, bătrâna a fugit la o vecină care, la rândul ei a sunat la 112. Până să vină salvatorii, ceilalţi vecini au reuşit să-l scoată pe bătrân, iar apoi pompierii, echipaţi cu măşti şi tuburi de oxigen, l-au scos pe fiu. Bărbatul era inconştient şi a fost nevoie de manevre de resuscitare înainte de a fi urcat în autospeciala Serviciului Judeţean de Ambulanţă. În schimb, bătrânul îşi revenise, spunea că nu vrea să fie dus la spital, dar în cele din urmă s-a lăsat convins şi a fost transportat la Centrul de Primiri Urgenţe Roman, pentru investigaţii suplimentare.
Tot marţi, în satul Simioneşti, din Cordun, un alt bărbat de 50 de ani s-a intoxicat după ce a coborât să verifice dacă a stat vinul din fiert. Din fericire, el a fost salvat la timp, iar acum e internat în spital.
De la începutul lunii, pompierii şi cadrele medicale au foarte multe solicitări de intervenţie la cazuri în care persoanele se intoxică cu dioxidului de carbon emanat de mustul în fierbere. Specialiştii reamintesc faptul că dioxidul de carbon nu are miros şi că singura modalitate de a detecta prezenţa acestuia este o flacără. Dacă, de exemplu, o lumânare aprinsă în locul în care se află damigenele şi butoaiele cu must se stinge, înseamnă că există o concentraţie mare de dioxid de carbon.
(Mihai SAVA)