l pentru a putea interveni, conducerea Complexului Muzeal Neamţ vrea să ceară realizarea unui nou studiu de fezabilitate
O afirmaţie nefericită, făcută într-un moment cel puţin nepotrivit, de către preşedintele Ionel Arsene dă de gândit nemţenilor care încă mai apreciază moştenirea istorică a judeţului. Întrebat de un ales din opoziţie, în plenul Consiliului Judeţean, dacă are cunoştinţă despre faptul că la Cetatea Neamţ apa de ploaie şi-a făcut loc prin zidurile proaspăt reabilitate, răspunsul acestuia a fost unul neaşteptat: „Din păcate plouă“, a spus preşedintele, vizibil iritat de răutăţile colegilor liberali. La scurt timp, însă, Ionel Arsene „a dres busuiocul“ declarând că situaţia nu i-ar fi nicidecum necunoscută şi că deja a discutat cu reprezentanţii Complexului Muzeal Neamţ despre această pro-blemă.
„Cei de la Complexul Muzeal vor veni cu o informare în acest sens, am cerut-o înainte să interveniţi dumnea-voastră, dar mă bucur că opoziţia e interesată“, a fost răspunsul dat de preşedintele Arsene consilierului Florin Hopşa.
În ceea ce-i priveşte, şefii Complexului Muzeal Neamţ spun că aşteaptă, la rândul lor, o expertiză specializată din partea personalului tehnic, expertiză ce urmează într-adevăr a fi trimisă mai departe, la judeţ.
„Noi vom trimite o adresă către Consiliul Judeţean, în care va fi anexat şi raportul pe zona tehnică. Ştiu că în anii trecuţi s-au făcut deja mai multe studii în acest sens şi încercăm acum să găsim, împreună cu reprezentanţii CJ, cele mai bune soluţii. Vom face tot ceea ce ţine de noi şi vom încerca să solicităm realizarea unui nou studiu de fezabilitate. Nu ştiu în ce măsură acesta ar putea fi prins în bugetul pe anul 2016; dacă nu e posibil, va fi cuprins în planul de investiţii pentru anul viitor. Suntem conştienţi că lucrarea nu va fi una complicată doar din punct de vedere tehnic, ci şi financiar, pentru că implică nişte costuri destul de mari.“ a declarat Iulian Ghercă, Directorul Complexului Muzeal Neamţ.
Povestea tristă a Cetăţii Neamţ a început chiar în momentul în care ar fi trebuit ca monumentul să prindă din nou viaţă: la scurt timp de la restaurare, după o investiţie de milioane de euro, apa de ploaie nu s-a infiltrat doar în zidurile exterioare, ci în aproape toate încăperile monumentului. Dacă va fi cineva tras la răspundere pentru „crasă lipsă de interes“, nu se ştie, dar cu siguranţă, în aceste condiţii întreg monumentul este în pericol.
(Roxana ZAHARIA)