14.1 C
Piatra Neamț
luni, aprilie 28, 2025
AcasăSocialExerciţiu: Turişti muşcaţi de viperă şi speriaţi de urs

Exerciţiu: Turişti muşcaţi de viperă şi speriaţi de urs

Date:

Joi (10 august), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) a coordonat desfăşurarea unui exerciţiu intern pentru căutarea, descoperirea şi salvarea unor turişti rătăciţi sau accidentaţi pe muntele Ceahlău. La acţiune au participat jandarmii montani din Durău, Bicaz şi Vânători-Neamţ, împreună cu salvamontiştii, pompierii, cei de la Ambulanţă şi Poliţia.

Conform scenariului creat, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (ceaţă densă şi umi-ditate), pe platoul Ceahlău, 15 persoane cazate la Cabana Dochia se deplasau către staţiunea Durău pe trei trasee, după cum urmează: patru spre Poiana Stănile, şase pe traseul cascadei Duruitoarea şi cinci pe la Fântânele. Din grupul celor care coborau pe la Duruitoarea, doi au alunecat şi s-au accidentat la picioare, fiind în imposibilitatea de a se deplasa. Cu ei au rămas alţi doi, iar ceilalţi

şi-au continuat drumul spre staţiune pentru a căuta semnal mai bun la telefonul mobil, ca să sune la 112. Însă, şi aceştia din urmă s-au abătut de la traseul marcat şi s-au rătăcit.

Din grupul celor care coborau pe la Stănile, ajungând în zona Neagra, un turist a fost „muşcat“ de o viperă, fiind nevoie de administrarea vaccinului antiviperin. Totodată, grupul celor care coborau pe traseul Fântânele a întâlnit un urs, moment în care turiştii s-au panicat şi au cerul ajutorul jandarmilor montani.

„Odată cu declanşarea acţiunii, situaţiile prezentate au fost semnalate şi prin 112, cu menţiunea că este un exerciţiu şi nu o situaţie reală. Dat fiind faptul că intervenţia se desfăşura în zona montană iar terenul era unul accidentat, deplasarea personalului specializat s-a efectuat cu autovehicule de teren, ATV-uri dar şi pedestru. Potrivit procedurii de lucru, în situaţia în care în zona montană se produce un accident în care sunt implicate persoane, este absolut necesar ca acesta să fie adus la cunoştinţa structurilor responsabile cu desfăşurarea acţiunilor de salvare prin 112. În momentul iniţierii apelului de către victimă sau de către o altă persoană care are cunoştinţă despre eveniment, apelul este preluat de către dispeceratul de specialitate, care va solicita informaţii referitoare la datele de identificare ale victimei, starea acesteia, posibilităţile de comunicare, localizare, descrie-rea zonei în care se află, trasee până la locul respectiv. După încheierea convorbirii cu apelantul, reprezentanţii Salvamont,  ai Jandarmeriei, precum şi coordonatorul medical vor stabili care este echipa cea mai apropiată de locul evenimentului pentru a interveni. La momentul constituirii echipei de intervenţie comanda şi coordonarea este preluată de comandantul intervenţiei care va decide modul în care echipele vor acţiona pentru căutarea, descoperirea, acordarea primului ajutor, transportul victimei şi modul de realizare al acestuia. Jandarmeria Montană intervine şi coordonează ope-raţiunile de căutare – salvare a persoanelor pentru care există confirmarea sigură că starea de sănătate nu le este afectată.

De asemenea, derulează, în cadrul acţiunilor de căutare a persoanelor rătăcite sau dispărute, misiuni specifice de identificare a persoanelor implicate şi acţionează ca echipă de prim răspuns, în apropierea sediului subunităţii de jandarmerie montană pentru asistarea victimei până la constituirea echipelor de salvare“, a detaliat căpitanul Marius Gămănuţ, purtător de cuvânt al IJJ.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.