Acasă Social Dureri de măsele cu program de zi

Dureri de măsele cu program de zi

2390
0
DISTRIBUIȚI

 

l nemţenii se plâng că nu beneficiază de servicii stomatologice gratuite pe timp de noapte şi în weekend l „Nu există un cadru legal pentru a înfiinţa un centru de permanenţă pentru servicii de urgenţă stomatologice“, a precizat juristul Radu Firăstrău, preşedintele CAS Neamţ

Nemţenii care au probleme stomatologice şi sunt chinuiţi de dureri sau abcese dentare se plâng că nimeni nu le acordă consultaţii gratuite în timpul nopţii şi la sfârşit de săptămână, deşi au contribuit o viaţă la fondul de sănătate. În această situaţie, ei nu se pot trata (dacă îi ţin buzunarele) decât la un cabinet particular cu program non-stop. Dacă nu, rabdă durerea. Mai mult, spun suferinzii, nici ziua, dacă te apucă durerile de dinţi, nu ai mari şanse să ajungi pe scaunul dentistului, pentru că nu eşti programat. „În oraşul Piatra-Neamţ, începând cu vineri după masa şi până luni dimineaţa la ora 9.00, nu există un cabinet stomatologic în cadrul Clinicii de Stomatologie sau în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe sau în cel mai rău caz în centrele de permanenţă. Centrul stomatologic privat din Dărmăneşti are nişte preţuri exagerate, pe care nu le pot plăti pensionarii, şomerii şi copiii. Nu există un cabinet măcar cu preţuri mai moderate pentru cei cu salarii şi pensii mici. Nu este normal“ se arată într-o scrisoare primită pe adresa redacţiei, de la un grup de cetăţeni din Piatra-Neamţ.

În judeţul nostru sunt peste 60 de cabinete dentare, toate dotate la standarde europene, numai că odată cu lăsarea serii sau în weekend nu găseşti nici de leac un cabinet deschis care să trateze urgenţele. Singura şansă ar fi cabinetul stomatologic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar nu mai târziu de ora 18.00, pentru că de la această oră până dimineaţa la ora 7.00, orice urgenţă dentară este redirecţionată către singurul cabinet non stop situat în cartierul Dărmăneşti, al medicului stomatolog Gheorghe Cotaie care îşi tratează bolnavii doar cu plată, în afara orelor de program. Acolo profesează 6 medici şi 6 asistenţi, la orice oră din zi şi noapte.

„Nu s-au găsit fondurile şi spaţiul pentru a fi accesate serviciile de urgenţă gratuite. Nu există un centru de permanenţă şi nu numai la noi în judeţ, ci în toate judeţele. Preţurile la cabinet sunt afişate şi nu se aplică discriminatoriu, sunt la fel ca la celelalte cabinete, numai că se adaugă taxa de noapte, preţul fiind un pic mai mare faţă de cel de zi“, ne-a spus dr. Gheorghe Cotaie, preşedintele Colegiului Dentiştilor din Neamţ.

Problema nu poate fi rezolvată nici la Casa de Asi-gurări de Sănătate. „Nu există un cadru legal pentru a înfiinţa un centru de permanenţă pentru servicii de urgenţă stomatologice, aşa cum sunt cele ale medicilor de familie. Am primit şi noi astfel de petiţii, dar nu putem obliga medicii. Deocamdată trebuie finanţare în acest sens. Probleme de acest gen nu sunt numai la noi în judeţ, ci în toată ţara“, a precizat juristul Radu Firăstrău, preşedintele CAS.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.