În seara de 12 ianuarie, din cauza unui burlan neprotejat termic, a izbucnit un incendiu într-o gospodărie din satul Bodeştii de Jos (al comunei Bodeşti). Alarma s-a dat pe la ora 20.30, iar la locul evenimentului s-au deplasat voluntarii şi pompierii pietreni cu mai multe autospeciale. La ajungerea forţelor, incendiul se manifesta generaliazat cu flacără deschisă la o casă, un adăpost pentru animale şi o magazie, ameninţând să cuprindă alte două gospodării. Proprietarul a apucat să scoată nişte păsări din grajd, iar pompierii au evacuat din locuinţă două butelii care puteau să explodeze. Tot ce era în casă s-a făcut scrum, laolaltă cu magazia şi adăpostul animelelor pe 120 de metri pătraţi, o tonă jumate de cereale, mai multe scule electrice şi nişte unelte agricole.
Tot de la un coş de fum, alt incendiu a izbucnit ieri pe la ora 11.40, la casa unui bărbat în vârstă de 62 de ani din Taşca. Pentru stingere au intervenit voluntarii, pompierii pietreni dar şi un echipaj din cadrul Substaţiei de Ambulanţă Bicaz. Proprietarul a ieşit din locuinţă intoxicat cu fum şi având un atac de panică. El a fost transportat la spital. Casa a ars complet pe 90 mp cu tot ce era în aceasta.
Inspectoratul Ju-deţean pentru Si-tuaţii de Urgenţă „Petrodava“ atrage atenţia, în acest contesct, asupra ur-mătoarelor reguli: „Coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate şi reparate (dacă este cazul) de persoane specializate. În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 de centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile. Hornurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor. Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii care se pot aprinde sau în apropierea materialelor combustibile!“. (Mihai SAVA)