Acasă Eveniment Dosare penale şi amenzi pentru încălcarea regulilor electorale

Dosare penale şi amenzi pentru încălcarea regulilor electorale

330
0
DISTRIBUIȚI

Poliţia Neamţ a primit, de la începerea campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie, numai opt sesizări vizând încălcarea legislaţiei electorale sau a prevederilor Codului penal în materie electorală.

Potrivit inspectorului şef al Poliţiei Neamţ, Paul Tablan, patru dintre sesizări au vizat fapte care sunt de natură penală, iar celelalte patru – fapte care atrag aplicarea de sancţiuni financiare (contravenţii).

„Dintre cele patru fapte de natură penală, una a fost de tentativă de furt calificat (în noaptea de 6/7 septembrie, sediul PSD Roman a fost spart, în două rânduri, dar fără a fi furate bunuri sau înscrisuri din imobil – n.r.), iar celelalte trei – de distrugere a unor sedii ale partidelor politice; au fost sparte uşi, ferestre, sau au fost stricate aviziere.

Cât priveşte faptele de natură contravenţională, acestea sunt de distrugere a afişajelor electorale postate în locuri stabilite de autorităţile locale (rupere de afişe – n.r.). Doi dintre autori au fost identificaţi şi sancţionaţi, pentru alte două fapte de natură contravenţională făcându-se, încă, cercetări pentru identificarea autorilor“, a precizat comisarul şef Paul Tablan.

Şeful poliţiştilor nemţeni a mai precizat că sunt în lucru cel puţin două sesizări vizând posibile fapte care pot fi încadrate în sfera mitei electorale: una vizează un candidat la funcţia de primar al comunei Gârcina, iar cealaltă, venită din partea Prefecturii Neamţ, vizează mai mulţi angajaţi şi primarul în exerciţiu al comunei Podoleni.

Că mita electorală are, totuşi, o cu totul altă amploare în Neamţ, în aceste ultime zile dinainte de alegeri, a recunoscut prefectul George Lazăr. Acesta a spus că primeşte multe semnale că „unii candidaţi recurg la metode care nu sunt legale“. „Am aflat că, mai ales în mediul rural, campania electorală se face mai mult noaptea decât ziua, pe la porţile oamenilor, prin biserici, prin baruri… Asta poate conduce la ideea că se încearcă cumpărarea de voturi“, a spus prefectul de Neamţ – care a subliniat că orice astfel de abordări trebui sesizate poliţiştilor.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.