Acasă Politica Dorinţele şi răspunsurile lui Andrei Ignat pentru Piatra-Neamţ

Dorinţele şi răspunsurile lui Andrei Ignat pentru Piatra-Neamţ

1390
0
DISTRIBUIȚI

 

De ce parcuri industriale?

Parcurile industriale sunt calea cea mai rapidă spre bazele unei economii locale. Asta pentru că pune bazele dezvoltării producţiei industriale, sunt uşor de realizat chiar şi din fonduri locale, asigură locuri de muncă pentru diferite categorii profesionale, în special pentru tehnologiile moderne ce reclamă înalta ca-lificare. Asta înseamnă ca atractivitatea forţei de muncă este mărită, salariile în astfel de domenii fiind mai ridicate, comparativ cu lucrările de investiţii în infrastructură, de exemplu, unde salariile coboară spre minim.

Înfiinţarea unui parc industrial în oraşul nostru rezolvă două probleme economice majore. În primul rând oraşul devine atractiv din punct de vedere al investiţiilor în sfera producţiei; parcul industrial scuteşte investitorii de umilinţa în faţa corupţiei din administraţia publică, pierderi inutile de timp şi bani pentru proiecte şi autorizaţii de construire, racorduri la utilităţi, reţele de drumuri şi avize de funcţionare, sporind nivelul de siguranţă al plasamentelor financiare. În al doilea rând absorbţia ridicată a forţei de muncă îndeosebi cea calificată: vor fi locuri de muncă bine plătite şi diversificate, creând concurenţă pe piaţa muncii autohtone, ceea ce are ca efect imediat creşterea salariilor. Numai aşa vom putea spera la o redresare demografică a oraşului nostru, la reîntoarcerea familiilor plecate la muncă în străinătate şi la oprirea plecării copiilor noştri de lângă familie.

  1. De ce spun „mafie politică“?

Într-adevăr termenul de mafie ne duce cu gândul la organizaţii de acest tip, şi mi s-a atras atenţia că astfel de organizaţii au reguli stricte şi un nivel ridicat de onoare în organizarea internă, ceea ce nu este valabil în cazul anumitor partide politice. În ceea ce priveşte scopul final însă, şi anume acapararea prin orice mijloace de bani şi influenţă, în special în zona publică, atât unii cât şi ceilalţi nu se dau în lături de la nimic. În cazul politicienilor şi partidelor aşa-zis tradiţionale, sunt la modă traseismul, nepotismul şi cumetriile în administraţie şi nu în ultimul rând afacerile transpartinice având ca scop jefuirea buzunarului nostru, a banului public. Lucrul este demonstrat foarte bine şi la nivelul municipiului nostru; înainte de alegeri, figuri de marcă ale politicii locale, de la parlamentari şi aleşi locali la şefi de instituţii, au schimbat partidele ca pe ciorapi fără nici o remuşcare, sau cei care au încercat un comportament decent au fost înlăturaţi prin aranjamente de tip mafiot. Aceste aranjamente locale au, în final, acelaşi scop; acapararea puterii administrative pentru a putea dirija resursele publice spre grupurile proprii de interese care se regăsesc în special deasupra celor două partide PNL, si PSD, care de fapt sunt aceeaşi mafie.

 

„Mă lupt în continuare pentru scăderea preţului la apă“

 

  1. Ce spun oamenii din cartiere?

Cartierele mărginaşe ale oraşului nostru au fost neglijate în comparaţie cu zonele de centru unde s-a făcut o cosmetizare pe bani mulţi. Oamenii sunt nemulţumiţi şi pe bună dreptate, că deşi plătesc impozite pentru oras nu beneficiază de acelaşi nivel de înzestrare urbană: străzi asfaltate, alimentare cu apă, canalizare, gaz metan, spaţii de recreere sau locuri de joacă pentru copii. Această impresie este pusă pe seama samsarilor de terenuri care, în cârdăşie cu admi-nistraţia locală, au ridicat valoarea terenurilor unde au avut interese. Oriunde te duci în oraş; Văleni, Sarata, Gara Veche sau Ciritei aceleaşi probleme. De neînţeles este şi întârzierea aprobării Planului de Urbanism General al municipiului care obligă proprietarii de terenuri extravilane din imediata apropiere a municipiului să scoată mii de euro în plus din buzunar pentru a-şi construi case. Asta ţine de transparenţa activităţii din primărie şi sunt convins că starea actuală o vom schimba imediat după alegerile din 5 iunie.

  1. Când şi de ce vom avea apă mai ieftina?

M-am luptat şi mă lupt în continuare pentru scăderea preţului la apă, o resursă de care, deşi oraşul nostru beneficiază din belşug, noi o plătim la niveluri maxime. Actuala conducere din primărie se spală pe mâini spunând că nu este proprietarul companiei de apă dar uitând că şi municipiul nostru face parte din judeţul Neamţ, administrat de Consiliul Judeţean, la rândul său organism politic cu o componenţă asemănătoare Consiliului Local. Investiţiile companiei de apă din oraş au fost gândite şi autorizate de către Primăria Piatra Neamţ, care teoretic reprezintă cetăţenii oraşului, consumatori importanţi dar in acelaşi timp captivi. Refuzul sistematic de a se trece la contorizarea individuală se face tot cu acceptul tacit al responsabililor din primărie care uită pentru ce au fost trimişi acolo de către alegători. Asta în timp ce investiţiile companiei ApaServ se fac la preţuri supraevaluate şi de către anumite firme care beneficiază de protecţie în zona politică.

Preţul apei se poate scădea cu peste 25% printr-o politică salarială corectă în special la nivelul conducerii ApaServ şi prin transparentizarea activităţii acesteia în zona achiziţiilor de lucrări şi servicii. De asemenea investiţiile în infrastructura de apă şi canal de cca. 107 mil. de euro, făcute cu fonduri nerambursabile, ar trebui să ducă la diminuarea pierderilor şi consumurilor de tot felul.

Cetăţenii oraşului pe care îi vom reprezenta după alegerile din 5 iunie trebuie să ştie că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru scăderea preţului la apă, chiar dacă vom fi nevoiţi ca împreună să facem presiuni publice pentru aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.