motto:
„…purtăm cu noi triumful metamorfozei… O furtună de sentimente solidar arzătoare. Și o speranță reînnoită de stele. Va trăi peste o sută de ani…”
(Helene PARMELIN – CĂLĂTORIE ÎN TĂRÂMUL PICASSO, trad. Cristina HĂULICĂ, Revista „Secolul 20”, 1983)
Dacă mi-ar veni vreodată în cap să scriu istorii ale unor oameni sau artiști și să o ignor pe a mea proprie, aș sucomba în rolul de sufleur. Totuși, întrucât Fotograful de la Teatru îndeplinește cu neiscusite izbuteli un rol în viața ce-mi aparține, voi mărturisi că am stat zeci de ore în fața unei photografii în care erau reprezentate actrițele de la TT, Nora Covali, Vasilica Oncioaia (acum Bălăiță), Dorina Maria HARANGUȘ şi Gabriela Crișu, toate distribuite exemplar de către regizorul Ada Lupu, în piesa „Împăratul Muștelor” adaptare de Nigel Williams după romanul omonim de William Golding, în traducerea Adei Lupu.
O fotografie mare cât un Destin.
Între cel care capta imaginea cu întreaga „căldare de lumină de contur” și personajele dinaintea premierei era ceasul ochilor și a privirii. Abia după succes a fost reală amiciția. Lumea actorilor adevărați este diferită de a aceluia care i-a prins într-un ipostas unic de notorietate.
Astăzi, pentru noi toți s-a dus timpul valorilor consacrate, ca fumul risipit de vânt, ca sărbătoarea, ca regretul. Au rămas imagini și oameni puternici care continuă să își împlinească menirea… și speranța. Singuri. Astăzi, de la Stuttgarg, Dorina Maria HARANGUȘ afirmă Teatrul în limba română. O îndrăzneală plină de cuviință și respect. Iată:
„Vă invităm cu mare drag să fiți alături de noi, chiar dacă online, vineri 7 mai la orele 20:00 cand vom transmite din Theater am Olgaeck Stuttgart spectacolul cu piesa «25% din Inimă». Spectacolul este experimental și este gândit în așa fel încât să poata fi vizionat și de vorbitorii de limbă germană
«25% din Inimă» este povestea unei românce, mamă a doi copii, despărțită de soțul ei, emigrată în Spania apoi în Germania. Datorită situației familiale și a condițiilor psihologice în care se află, nu poate învăța limba și nu se poate adapta societății în care trăiește. Aflând că are o boală de inimă, nu mai vrea să doarmă de teama unei morți neașteptate. Departe de a o salva, privarea de somn îi provoacă halucinații și îi dăunează relațiilor cu cei din jur. Rămâne izolată în propria ei casă și în trecut. În mintea Martinei ia naștere un spațiu populat demuzică, sunete, limbi străine, spectre venite din trecut și frici din prezent iar singura legătură cu lumea de afară sunt vecinele care încearcă, în felul lor, să intre în contact cu ea.
Piesa este jucată de o actriță și o cântăreață reprezentând două fețe ale aceluiași personaj.
«Der kreative Zuschauer» este un concept experimental prin care se încearcă integrarea teatrului în limba română în spațiul teatral german. Asta ar oferi artiștilor români posibilitatea de a juca în limba lor maternă în fața unui public mai larg și mai divers și o modalitate pentru publicul german de a trece bariera lingvistică într-un mod captivant și creativ.
Text, directie artistica și performance: Dorina HARANGUȘ
Muzica și interpretare: Anamaria Nicoară
Scenografie, costume și artworks: Andra Undiez
Design video, animație, design afiș: Andreea Stănescu
Traducere și adaptare în limba germană: Simona Ciubotaru
Voci: Brigitta Specht, Mihaela Ardelean, Eduardo Iglesias und Maria del Amor
Foto și Streaming: Simona Ficuța
Mulțumim lui Liviu Crăciun pentru fotografia afișului și video.
Multe mulțumiri lui Roland Sonleitner pentru construcția decorului, Daianei Matieș și Manuelei Nica pentru implicare și întregului Board member pentru susținerea proiectului.”
Dorina Maria HARANGUȘ a strălucit pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț între 1977 și 2008. Noi o felicităm pentru promovarea Limbii Române și a Artei sale. Avem convingerea că o va face exemplar. Felicitări, stimată Doamnă pentru că ați păstrat și păstrați reputația unei Profesii în limbajul căreia au scris Eschil, Sofocle, Euripide, chiar ridicolul Nero, Shakespeare, Molière, Caragiale, Ionesco și… toată Pleiada. Totodată, prețuim păstrarea sentimentului Prieteniei care vă leagă de dragul nostru Fotograf de la Teatru, C.M., unul dintre împricinații Artei, acuzat public și la vederea lumii. Cu multă bunăvoință și răbdare, poate vom reuși să îi scoatem comorile în care și Dumneavoastră cu onoare existați, pe Simeză.
Succes și viață îndelungată proiectului „Der kreative Zuschauer”!
Succes Teatrului în limba română în spațiul cultural german!
Felicitări Doamnă Dorina Maria HARANGUȘ !
per vicario, Anica LUNCANU
Post Sriptum la închiderea ediției: Apud et altera scenaerum in libre nostram Magister ex luminae dico.