Acasă Eveniment Doi turişti s-au întâlnit cu o ursoaică însoţită de pui

Doi turişti s-au întâlnit cu o ursoaică însoţită de pui

356
0
DISTRIBUIȚI

                                                                                                                             Pasionaţi de natură şi drumeţii, fermecaţi de peisajele din zona Lacului Roşu unde sunt cazaţi, doi turişti din judeţele Dâmboviţa şi Olt, care au abordat unul din traseele din Rezervaţia Naturală Cheile Şugăului – Munticelu, pentru a ajunge la Peştera Munticelu, au fost surprinşi pe traseu de o ursoaică însoţită de doi pui. Deşi iniţial au văzut doar puii, şi-au dat seama că e posibil ca prin zonă să se afle şi mama lor. Speriaţi, cei doi nu s-au încumetat să continue deplasarea şi au sunat la 112. Jandarmii montani din Bicaz s-au deplasat în zona indicată unde i-au găsit pe turişti şi i-au însoţit până la baza muntelui.

Reprezentanţii Rezervaţiei Cheile Şugăului – Munticelu ştiu despre prezenţa ursoaicei cu pui în acea zonă şi îi avertizează pe amatorii de drumeţii să fie atenţi: „Sunt mai mulţi urşi în acest sector, care au fost văzuţi în ultimii doi ani. De obicei nu ies pe cărare, însă, în acest caz, puiii s-au abătut de lângă mama lor. E bine că turiştii au fost precauţi şi au cerut ajutor. Până acum nu au fost incidente nedorite şi sperăm nici să nu se întâmple. Urşii nu au hibernat, a fost o iarnă atipică, aşa că acum ies pentru a căuta mâncare. E rău că există riscuri pentru om, însă e bine că natura e vie“.

„Recomandăm iubitorilor de drumeţii montane să ia în considerare că există o probabilitate crescută ca astfel de interacţiuni să aibă loc, cu atât mai mult cu cât ursul foloseşte un teritoriu întins în căutare de hrană, să nu plece singuri în drumeţii şi să-şi facă simţită prezenţa prin zgomote, să păstreze potecile curate, resturile de mâncare aruncate necorespunzător fiind una dintre cauzele pentru care animalele sălbatice îşi fac simţită prezenţa în zona respectivă“, a transmis sergentul-major Magdalena Gabriela Muraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.