Acasă Politica Doi senatori nemţeni l-au scăpat pe Oprea de DNA

Doi senatori nemţeni l-au scăpat pe Oprea de DNA

1978
3
DISTRIBUIȚI

Senatorii au blocat ieri urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier, fost ministru de Interne şi fost preşedinte al UNPR. Printre cei care au votat împotriva cererii DNA au fost şi doi senatori nemţeni.

DNA solicitase acordul Senatului de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Senatorii din Comisia juridică avizaseră favorabil cererea DNA dar plenul Senatului a respins-o cu 73 de voturi „împotrivă“ şi doar 45 voturi „pentru“. Şase voturi au fost anulate.

Dosarul DNA ce-l priveşte pe Oprea conţine 18 volume. „La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni“, susţin procurorii. Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere“.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-mi-nistrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform preve-derilor legale“, explică DNA.

DNA spune că ancheta e blocată

După votul din Senat, procurorii DNA au declarat că acum, ancheta în cazul Oprea este blocată iar actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit. „Respingerea cererii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecinţă blocarea anchetei penale faţă de Gabriel Oprea cu privirea la infracţiunea de ucidere din culpă şi îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voinţa exprimată de majoritatea senatorilor faţă de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit“, transmite DNA într-un comunicat de presă.

Votul nemţenilor

Votul a fost secret, cu bile, dar corespondentul Mediafax a reuşit să identifice 24 dintre senatorii care au votat împotriva cererii DNA. Printre ei se află şi doi reprezentanţi ai nemţenilor: senatorul PSD Ioan Chelaru şi senatorul Liviu Bumbu (fost UNPR, acum independent dar activând în grupul PSD din Senat)

Senatorul Liviu Bumbu a văzut în dezvăluirea Mediafax o încălcare a secretului votului. „Aş putea chiar să-i dau în judecată pentru acest lucru“, spune Bumbu. Invocând votul secret el a refuzat să precizeze cum a votat în cazul Oprea.

„Indiferent cum aş fi votat, nu mi-ar fi fost ruşine. Sunt argumente solide şi de o parte şi de cealaltă. E drept, înaintea votului l-am salutat pe domnul Oprea, dar votul meu a fost secret şi aşa o să rămână!“, a spus senatorul nemţean.

În schimb, senatorul Ioan Chelaru a spus răspicat că a votat împotriva cererii DNA.

„Sunt de 40 de ani avocat, am o experienţă care-mi permite să citesc şi să înţeleg un dosar. Am văzut dosarul care-l vizează pe Gabriel Oprea, l-am studiat şi vă garantez că nu sunt elemente, nu sunt probe care să mă facă să votez pentru implicarea sa penală în moartea poliţistului Gigină“, a declarat senatorul Chelaru.

De asemenea, el consi-deră afirmaţiile DNA potrivit cărora Senatul a blocat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea ca pe o încercare de manipulare a opiniei publice. „În cazul Gabriel Oprea, există două aprobări date de Senat de urmărire penală pentru abuz de încredere. Dacă ar avea probe temeinice, ar putea schimba încadrarea în aceste dosare, nu ar mai avea nevoie de încă o aprobare de la noi“, spune Ioan Chelaru.

(Corneliu CALIN)

3 COMENTARII

 1. Sa retinem aceste nume in campania electorala care ne bate la usa: PSD Ioan Chelaru si Liviu Bumbu (fost UNPR, acum independent dar activând în grupul PSD din Senat)…

  L-am auzit pe Oprea spunand ceva de genul “Am cerut ajutorul colegilor din parlament, pentru ca sunt nevinovat!” Pai, daca esti nevinovat nu ai nevoie de ajutorul colegilor pentru a te scapa de bulau. Jegule!

 2. Jeg esti tu nesimtitule,!Esti sigur ca Oprea este vinovat de moartea poltistului,,,,totul este o facatura,a DNA ului,a lui Johannis,a PNLului,care nu mai incape si nu a incaput de PSD,din 2014,,,,,,si nu mai pot de frica ca din nou P S D ul va castiga alegerile parlamentare in Romania!

  • Chiar ma intrebam cand o sa apara o majoreta pupincurista…

   Polițistul motociclist Bogdan Gigină nu putea fi omorât de către Gabriel Oprea de pe bancheta din spate a luxosului Audi cumpărat din banii DIPI. Aceasta este principala teză a apărării lui Oprea, exprimată atât de el, cât și de alte majorete anonime.

   Într-adevăr, Oprea nu a apăsat accelerația motorului lui Gigină și nici nu a săpat o groapă în asfalt. Dar, cu siguranță, Oprea stătea pe bancheta din spate. A unui bolid pe care și l-a dorit atât de mult încât, pentru achiziție, a dispus cheltuirea ilegală a 410.000 lei bani publici. Atât de mult încât nici măcar Volkswagen-ul Phaeton (limuzina de lux din dotarea Internelor) sau BMW-ul de la SPP nu-i satisfăceau așteptările. Atât de mult încât îl mulțumeau doar dotări premium precum „geamuri fumurii, lumini speciale de avertizare, instalație acustică de avertizare, DVD și Tuner TV (…), tapițerie din piele, scaune ventilate cu funcție de masaj, instalație de climatizare cu 4 zone, camere video 360 de grade, sistem audio BOSE surround, geamuri duble antireflex cu parbriz încălzit, parchet Alcantara pentru uși și tavan ș.a.m.d.“ (conform descrierilor din rechizitoriul DNA).

   Dar ce făcea, totuși, Oprea cu popoul pe tapițeria din piele a banchetei din spate, ventilată și cu funcție de masaj, în spatele geamurilor fumurii, sub parchetul Alcantara pentru tavan, în habitaclul cu microclimat propriu? Ne (verb obscen) pe noi toți, plătitorii luxosului său Audi. Ne (verb obscen) pe bancheta din spate.

   Si nu e o metaforă. Este o redare a unei convorbiri telefonice, așa cum apare în rechizitoriul DNA.

   Ai înțeles, bai majoreta anonima, ce făcea Oprea pe bancheta din spate când, prin ploaie, polițistul Gigină gonea pe motocicletă ca să-i deschidă drumul popoului cu stele din fruntea Ministerului de Interne?

   Șeful Direcției Generale Logistice din Ministerul de Interne a înțeles și s-a conformat. Ofițerii de la DIPI au înțeles și au executat și ei. Polițiștii din dispozitivul de însoțire a bolidului Audi au înțeles, de asemenea, și au prestat. Și Bogdan Gigină a înțeles. Și a murit…

   Iar Oprea a înțeles, și el, că îi și ne poate (verb obscen) pe toți de pe bancheta din spate.

   Sura: romanialibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.