Impunerea unei „cote’’ de clase a IX-a de profesională, coroborată cu păstrarea unui anumit număr de clase a IX-a pe fi-liera tehnologică, are ca efect scăderea numărului de clase pe filiera teoretică. Drept urmare, este de aşteptat ca mediile ultimilor admişi la liceele teoretice să crească semnificativ faţă de cele înregistrate vara trecută.
Potrivit datelor furnizare de conducerea Insopectoratului Şcolar Judeţean, de la toamnă în Neamţ vor fi înfiinţate 52 de clase pe filieră teoretică (30%), majoritatea în colegiile de prestigiu, comparativ cu cele 98 de clase a IX-a pe filieră tehnolo-gică şi de şcoală profesională (58%). Acestora li se vor adăuga 19 clase (12%) de învăţământ vocaţional – de arte, sportiv sau teologic.
Anul 2018 a marcat o scădere a mediilor de admitere la liceele de elită, faţă de 2017.
Singura specializare la care s-a intrat numai cu medii peste 9,00 este mate-info de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ – fapt nemaiîntâmplat de ceva timp.
Topul specializărilor, în funcţie de ultima medie de admitere, a mai cuprins, în 2018: matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ Roman (8,79); ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ (8,70); ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (8,46); ştiinţe sociale de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (8,37); matematică-informatică de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ (8,37); ştiinţe ale naturii de la Colegiul naţional „Roman Vodă“ Roman (8,30); matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (8,21), ştiinţe sociale de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ Piatra-Neamţ (8,14), matematică-informatică de la Liceul „Vasile Sav“ Roman (8,13); filologie de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ (8,07).
Trebuie remarcat, totuşi, că la „Petru Rareş“, „Calistrat Hogaş“ şi Informatică s-a intrat numai cu medii peste 8,00 la toate specializările.
Previzibil, în acest an la cele trei licee se va intra cu medii mai mari de 8,50. La fel de previzibil este şi că mediile de admitere la clasele de liceu pe filieră tehnologică, rămase mult mai puţine, vor creşte semnificativ.
(Liviu ILIE)