-2.3 C
Piatra Neamț
marți, martie 18, 2025
AcasăSocialDezinfecţie în şcoală, elevi izolaţi la domiciliu

Dezinfecţie în şcoală, elevi izolaţi la domiciliu

Date:

Mai mulţi elevi ai Şcolii Gimnaziale nr.1 Pildeşti (comuna Cordun) au fost trimişi acasă, din timpul orelor de curs, marţi, 9 octombrie, după ce cadrele didactice i-au depistat cu febră şi roşu în gât. Directoarea unităţii de învăţământ, prof. Ana-Maria Dumitru, a declarat că a înştiinţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) despre aceste cazuri; totodată, în şcoală au fost aplicate măsuri de dezinfecţie.

„Sunt câteva cazuri izolate. Noi am anunţat la DSP şi mai facem încă o dezinfecţie-dezinsecţie. Copiii au prezentat temperatură şi roşu în gât. Noi am trimis copiii acasă pentru a nu apărea complicaţii, dar nu e vorba despre cazuri grave“, a declarat directoarea şcolii din Pildeşti.

Doctoriţa Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP, a spus că medicul de familie din Pildeşti a înregistrat, din 20 septembrie şi până ieri, 12 cazuri cu simptome specifice afecţiunii cunoscute sub numele de „mână-gură-picior“. „Copiii au fost izolaţi la domiciliu, cu recomandările specifice de menţinere a unei igiene riguroase, iar la şcoală se impun măsuri de dezinfecţie, de curăţenie curentă, aerisit şi spălat încăperile şi o atenţie mai mare la spălatul pe mâini“, a mai spus dr. Grădinaru.

Boala „mâna-gură-picior“, conform li-teraturii de specialitate, este o afecţiune acută virală, contagioasă, care vizează cel mai adesea populaţia foarte tânără. Boala debutează cu manifestări de tip gripal, urmate de o erupţie care afectează cu precădere cele trei zone care o definesc. Boala debutează brusc, cu febră mare, de 39-40 grade Celsius. Apar durerile de gât, mai ales din cauza leziunilor care provoacă ulceraţii la nivelul mucoasei bucale (atât pe limbă, gingii, dar şi pe mucoasele faringelui). Copilul nu poate mânca şi înghite cu mare greutate, ceea ce, combinat cu febra duce la deshidratare, principalul risc al bolii pentru copilul mic. Se transmite foarte uşor de la copil la copil, pe cale orală, prin secreţiile nazofaringiene, tuse, strănut şi prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape). Medicii spun că nu există un tratament specific; boala evoluează în medie de-a lungul a 10 zile. Se pot aplica soluţii de curăţare sau anti-pruriginoase pe leziunile de pe piele. Ve-ziculele nu vor fi rupte, pentru a limita contagiozitatea şi suprainfectarea.

(T. MARIAN)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.