Din cauza volumului mare de apă acumulat în Lacul Izvoru Muntelui, miercuri după-amiază, SC Hidroelectrica a dat startul unei acţiuni de deversare la Barajul de la Bicaz. Potrivit primarului Nicolae Sălăgean aceasta ar fi prima deversare din 2013 încoace, însă acum debitul e mult mai mare. În aceste condiţii cetăţenii din aval de baraj au fost înştiinţaţi, atât prin intermediul sirenelor electronice, cât şi prin viu grai, la poarta fiecăruia.
„Înainte cu o oră şi jumătate am mers în aval de baraj, până spre Tarcău; i-am anunţat pe localnici că se va înregistra o creştere a debitului Bistriţei şi i-am avertizat să nu-şi lase animalele pe malul apei.
Într-adevăr, având în vedere că de-versări la baraj nu s-au mai făcut de câţiva ani, unii şi-au mai construit diverse acareturi în apropierea albiei, dar au făcut acest lucru pe răspunderea lor şi cred că au avut timp într-o oră jumătate să intervină astfel încât să nu fie afectaţi. Noi ne-am făcut datoria de a-i anunţa“, a precizat primarul oraşului Bicaz.
Edilul a mai precizat că debitul de de-versare a fost iniţial de 50 de metri cubi/secundă, urmând ca din această dimineaţă să crească, în funcţie de evoluţia vremii.
„Vă imaginaţi că, la intrarea în lac debitul Bistriţei şi a altor pâraie a crescut cumulat la circa 300 de metri cubi/secundă, iar hidrocentrala de la Stejaru nu poate să preia atâta apă, ci doar aproximativ 100 de mc/s; practic, acesta e motivul pentru care se face deversarea“, a completat Nicolae Sălăgean.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei operaţiunea este coordonată şi suprave-gheată îndeaproape de Instituţia Prefectului.
Bicăjenii s-au adunat pe pod să aştepte spectacolul
Cu puţin timp înainte de ora anunţată, localnicii din Bicaz au ieşit din case şi s-au aşezat, ca la spectacol, pe băncile amenajate în apropierea albiei Bistriţei, pentru a primi viitura controlată aşa cum se cuvine. Cei şi mai curioşi au preferat să asiste la fenomenul rar întâlnit de pe podul care traversează râul, în centrul oraşului.
(Roxana CHIRILĂ)