Acasă Administratie Deschiderea Pieţei Centrale se amână

Deschiderea Pieţei Centrale se amână

1475
0
DISTRIBUIȚI

l Una dintre firmele care au pierdut licitaţia a depus contestaţie l Procedurile ce se anunţă în continuare pot dura luni de zile l primarul Dragoş Chitic acuză din nou interese de partid din partea PSD şi ALDE

Pietrenii nutreau speranţa că Piaţa Centrală din municipiu se va deschide în sfârşit. Doar o amăgire. Pe ultima sută de metri, în ultima zi a termenului legal de depunere a contestaţiilor privitoare la rezultatul licitaţiei, una dintre firmele perdante (cea cu sediul în Bucureşti) a depus contestaţie. În aceste condiţii societatea care a fost desemnată câştigătoare – CMI Urban – nu poate prelua obiectivul în administrare şi astfel, complexul rămâne cu lacătul pe uşă iar comercianţii vor mai vinde o bucată bună de timp tot de la tarabele improvizate.

Ştiut fiind „războiul“ pe această temă care are loc de luni bune între taberele politice din Consiliul Local, primarul Dragoş Chitic atacă public grupul consilierilor locali din partea PSD şi ALDE, pe care îi cataloghează drept principalii responsabili pentru această situaţie (amintind de refuzul de a aproba darea pieţei în administrare provizorie către Urban, astfel încât comercianţii să se poată muta în hală).

„Luni, 2 octombrie, după-amiază a fost depusă o notificare la licitaţia pentru administrarea obiectivului, ceea ce poate face ca piaţa să rămână închisă alte câteva luni, dacă nu, chiar ani. Domnilor consilieri PSD  şi ALDE, constat cu surprindere că nu vă pasă deloc de acest oraş şi de oamenii care v-au trimis în Consiliul Local. Sunt şapte luni de zile de când vă opuneţi în mod constant acestei deschideri, fără argumente logice, iar uneori cu motivaţii hilare. Manifestaţi în acest mandat dispreţ total faţă de oraş şi faţă de pietreni. A venit frigul şi prin deciziile voastre faceţi ca pentru a treia iarnă consecutiv activitatea din zona pieţei să se desfăşoare în condiţii total improprii atât pentru comercianţi, cât şi pentru clienţi“, a spus edilul.

Primarul va convoca şedinţe săptămânale

„Epopeea Pieţei Centrale“ e, aşadar, departe de final; şi, dacă tot s-a deschis un nou capitol, primarul Chitic anunţă că va insista în continuare în Consiliul Local pentru a se găsi o variantă de inaugurare a obiectivului cu administrator provizoriu.

„Voi convoca în fiecare săptămână câte o şedinţă de Consiliu Local în care vă voi cere să aprobaţi deschiderea pieţei, să vă asumaţi şi să daţi explicaţii pietrenilor de ce acest obiectiv rămâne închis.

Voi informa instituţiile statului competente despre faptul că nu aprobaţi deschiderea ei de şapte luni, iar pietrenii nu pot beneficia de o investiţie făcută din bani publici. Primăria Municipiului Piatra-Neamţ pierde în fiecare lună bani la bugetul local, iar clădirea pieţei riscă să se degradeze şi să trebuiască cheltuiţi alţi bani pentru a o putea deschide“, este mesajul transmis de edil consilie-rilor.

PSD şi ALDE se mai gândesc

În replică la atacul dur din partea edilului, liderul consilierilor PSD – viceprimarul Luminiţa Vîrlan – spune că primarul vrea să le forţeze mâna aleşilor prin această atitudine.

„Noi am fost constanţi în ultimele luni în privinţa votului şi ne-am exprimat punctul de vedere: am dorit ca piaţa să fie dată spre administrare în urma unei licitaţii, aşa cum este firesc, şi nu prin încredinţare directă către o firmă aflată în insolvenţă – CMI Urban, deoarece aceasta nu şi-a dovedit eficienţa nici în trecut. Cât despre insistenţa cu care domnul primar solicită în Consiliul Local acest lucru, personal consider că e o presiune asupra aleşilor. Desigur, cu toţii ne dorim ca pietrenii să beneficieze de cele mai bune condiţii atunci când îşi fac cumpărăturile, însă clamarea binelui public într-un mod atât de insistent o consider forţată. Urmează să discut şi cu restul colegilor din grupul PSD-ALDE pentru a le afla punctul de vedere şi vom stabili împreună care va fi atitudinea în şedinţele viitoare“, a spus viceprimarul Luminiţa Vîrlan.

Replica oficială

Într-un comunicat de presă remis ulterior redacţiei, consilierii PSD au venit cu replica oficială la reacţia primarului, pe care o consideră „defăimătoare şi calomnioasă“. Printre altele, aceştia îi transmit edilului următoarele:  „Până la lămurirea lucrurilor cu licitaţia, noi vă propunem o soluţie simplă, dar care implică răspunderea dumneavoastră, ca administrator al municipiului. Vorbim aici despre preluarea serviciului respectiv direct de către primărie, cu bani încasaţi direct de primărie, fără intermediari care să genereze costuri greu de controlat.

Toată lumea ar avea de câştigat, dar mai ales comercianţii şi clienţii pe care acum îi deplângeţi public, dar pe care nu  i-aţi avut în vedere când aţi vrut să daţi Piaţa unei societăţi pe care aţi trimis-o în insolvenţă. Nu mai adăugăm aici că această variantă ar face tranziţia mai usoară în momentul soluţionării contestaţiei.

Dacă acceptaţi această idee, în aproximativ 30 de zile veţi putea tăia panglica la Piaţă, cu alaiul de fotografi plătiţi de primărie“, spun aleşii PSD.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.