Acasă Administratie Defibrilatoare în zonele aglomerate şi la centrele de permanenţă

Defibrilatoare în zonele aglomerate şi la centrele de permanenţă

2133
0
DISTRIBUIȚI

Nu multă lume cunoaşte, dar Primăria municipiului Piatra-Neamţ deţine în proprietate, din anul 2008, opt defibrilatoare funcţionale de care cetăţenii aflaţi în nevoie pot beneficia în cazuri extreme, înainte de intervenţia medicilor de pe ambulanţe. Pentru ca aparatele să fie mai eficiente decât au fost până în prezent, municipalitatea a decis să le relocheze în zonele cele mai aglomerate din oraş şi la centrele de permanenţă. De precizat este faptul că amplasamentele actuale ale acestora (Piaţa Dărmăneşti sau sediul Primăriei, de exemplu) nu mai sunt considerate potrivite ca şi grad de aglomeraţie, aşa cum se întâmpla în urmă cu 11 ani; astfel că ele vor fi mutate. Potrivit primarului Dragoş Chitic, personalul care va utiliza aparatura în caz de urgenţă în noile zone va fi instruit, ca urmare a unui protocol ce va fi încheiat în perioada imediat următoare cu Serviciul de Ambulanţă Neamţ. Este vorba despre 20 de persoane angajate ale instituţiilor sau ale agenţilor economici care vor găzdui aceste defibrilatoare.

„Un defibrilator într-o zona publică, dacă este utilizat eficient, poate salva vieţi. Din acest motiv primăria pietreană iniţiază  două măsuri prin care cele opt defibrilatoare funcţionale deţinute de municipalitate să fie amplasate în opt zone din oraş în care să se poată interveni cu măsuri de prim-ajutor prin  personal instruit sau de specialitate în cazul unor situaţii medicale  critice, până la sosirea ambulanţei. Astfel, încheiem un protocol cu Serviciul de Ambulanţă Neamţ pentru instruirea personalului în privinţa utilizării defibrilatoarelor şi modificăm punctele de amplasare pentru a acoperi zone aglomerate din oraş (Carrefour, Kaufland, Hotel Ceahlău), dar şi pentru a dota cu aceste aparate patru dintre centrele de permanenţă existente. Un defibrilator va fi în gestionat de către Biroul pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă al primăriei pietrene şi va fi amplasat în diverse zone publice cu activitate temporară (vara – în ştrandul Municipal, iarna – la pârtia de schi etc). Voi avea şi o consultare cu Serviciul  de Ambulanţă Neamţ şi specialişti din sănătate pentru a stabili oportunitatea amplasării de defibrilatoare şi în alte locuri din oraş, exprimându-mi dorinţa de creştere a numărului acestora pentru a acoperi cât mai multe zone aglomerate“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Atunci când au fost achiziţionte, defibrilatoarele erau în număr de 10 şi au costat în total 25.000 de euro fără TVA. În prezent, doar opt dintre ele mai sunt funcţionale.

(R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.