Nemulţumiţi de proiectele de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, aflate în dezbatere publică, judecătorii pietreni au decis să protesteze. În acest sens, programul de lucru al instanţei de sub Pietricica va fi întrerupt zilnic, începând de luni (14 mai), între orele 12 şi 13. De asemenea, în ziua de 18 mai urmează să aibă loc o şedinţă a adunării judecătorilor în ve-derea iniţierii unei forme de protest mai severe – întreruperea totală a activităţii.
Motivele intrării în grevă a judecătorilor pietreni sunt urmă-toarele, conform unui comunicat de presă dat de instanţa de sub Pietricica: „În rândul amendamentelor propuse se numără, între altele, şi cele care privesc introducerea a două noi articole în Codul Penal (art. 280, indice 1 şi 2) care modifică încadrarea unor fapte, din unele care ar putea atrage cel mult răspunderea disciplinară în unele din sfera ilicitului penal, respectiv Reaua credinţă şi Grava neglijenţă, care induc publicului larg ideea că magistraţii judecători şi procurori constituie un fenomen infracţional extrem de periculos, ale căror fapte să fie sancţionate cu pedeapsa închisorii între 8 şi 15 ani, respectiv între 3 şi 7 ani, în condiţiile în care aceste limite sunt aproape egale sau chiar mai ridicate decât cele prevăzute de lege pentru infracţiuni deosebit de grave, cum sunt cele de omor şi viol“.
Riscă pedepse similare criminalilor
Adunarea generală a judecătorilor pietreni a subliniat totodată gravitatea adoptării modificărilor propuse pentru legile Justiţiei, în condiţiile în care magistraţii care greşesc voit ar putea sta la închisoare aproape cât stau cei care comit violuri sau crime.
„Se reţine că, într-un mod căruia îi lipseşte orice argumentare privind necesitatea adoptării unor astfel de incriminări, s-a apreciat că ar fi necesară incriminarea unor fapte ce vizează în mod strict o anumită categorie socio-profesională, infracţiuni pentru care limitele mi-nime şi maxime speciale propuse sunt pedeapsa închisorii de la 8 la 15 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie pu-blică – pentru infracţiunea de Reaua credinţă şi respectiv, pedeapsa închisorii de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică – pentru infracţiunea de Gravă neglijenţă, în condiţiile în care Codul Penal statutează că, pentru infracţiunea de viol este stabilită o pedeapsă a închisorii între 3 şi 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, pentru forma simplă, şi între 7 şi 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, în cazul în care infracţiunea a avut ca urmare moartea victimei. De asemenea, pentru infracţiunea de omor este stabilită o pedeapsă a închisorii între 10 şi 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi“, se arată în acelaşi comunicat al Judecătoriei Piatra-Neamţ.
Magistraţii au mai hotărât sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii în vederea exprimării unui punct de vedere pu-blic privitor la iniţierea acestor amendamente, fără a fi respectate procedurile de consultare a judecătorilor şi procurorilor.
Deocamdată, celelalte instanţe din judeţ nu au anunţat ralierea la protestul judecătorilor pietreni. În decembrie 2017, tot la Judecătoria Piatra-Neamţ, 35 de magistraţi şi grefieri au protestat, tăcut, vizavi de modificarea Legilor Justiţiei.
(Mihai SAVA)