Acasă Social Cum puteţi scăpa de recuperatori

Cum puteţi scăpa de recuperatori

10085
8
DISTRIBUIȚI

 

Mulţi cetăţeni care au probleme în returnarea creditelor făcute la bănci sunt hărţuiţi, sistematic, de angajaţii firmelor de recuperare a creanţelor, ca să returneze banii luaţi împrumut, sumele fiind deseori mai mari decât cele contractate). Oamenii sunt apelaţi telefonic, chiar de mai multe ori pe zi, la domiciliu, pe mobil sau la vecini, şi sunt ameninţaţi în tot felul ca să facă plăţi. Adeseori, cei de la firmele de recuperare sună şi rudele datornicului, creând astfel presiuni suplimentare.

Numai că, majoritatea debitorilor nu ştiu că aceste hărţuieli la care sunt supuşi se situează în afara legii şi că pot cere în instanţă inclusiv daune morale-interese, dacă au suferit prejudicii de această natură. Totodată, probabil că nici angajaţii care lucrează în sistem call-center şi pun în aplicare aceste metode de recuperare, nu ştiu că nu sunt acoperiţi legal de contractele semnate cu angajatorul, care îi instigă la comiterea de infracţiuni.

Protecţia Consumatorului sau Judecătoria

Debitorii care, din diferite motive, nu au reuşit să mai înapoieze banii luaţi de la bănci, iar acum sunt căutaţi, insistent, de recuperatorii de credite, simţindu-se hărţuiţi, pot face plângeri la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, având însă şi alternativa de a depune plângere penală împotriva celor care îi sună. Trebuie ştiut că, în niciun contract de credit sau alt angajament de plată semnat nu există vreo prevedere conform căreia debitorul să-i permită creditorului (instituţie bancară, firmă de recuperare creanţe sau chiar executor judecătoresc) să-l şicaneze telefonic, în mod sistematic, pentru plata datoriei. Cei care comit asemenea fapte sunt pasibili de sancţiuni, inclusiv cu privare de libertate. În acest sens, o plângere poate fi depusă la Poliţie sau la Parchetul de pe lângă Judecătoria de reşedinţă.  Articolul 206 din Noul Cod Penal prevede următoarele: „Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptat/ împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate“. De asemenea, articolul 208 din acelaşi text de lege, specifică următoarele: „Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni, sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă“. Şi în acest caz, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar solicitarea despăgubirilor morale este scutită de taxă de timbru.

Pe de altă parte, debitorii şicanaţi sau ameninţaţi mai au la dispoziţie şi Codul Civil al României, care la articolele 252 şi 253 precizează: „Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, li-bertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică. Persoana fizică ale cărei drepturi nepatrimoniale au fost încălcate ori ameninţate poate cere oricând instanţei: interzicerea săvârşirii faptei ilicite, dacă aceasta este iminentă; încetarea încălcării şi inter-zicerea pentru viitor, dacă aceasta durează încă; constatarea caracterului ilicit al faptei săvârşite, dacă tulburarea pe care a produs-o subzistă. De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile“.

(Mihai SAVA)

8 COMENTARII

  1. pacat ca apar astfel de sfaturi numai pentru debitor si nu se pune in discutie si situatia creditorilor.aici nu ma refer numai la banci ci la orice entitate care imprumuta legal.RECOMAND DEBITORILOR;CEA MAI SIMPLA CALE DE A SCAPA DE RECUPERATORI ESTE SA VA PLATITI RATELE LUNARE IAR IN CAZUL IN CARE NU AVETI BANI SA MERGETI LA CREDITORUL DVS,SI SA VA ESALONATI IMPRUMUTUL.atunci cand o persoana solicita imprumut cel care il imprumuta nu ii cere sa vina cu politistul,procurorul sau functiuonar de la protectia consumatorului.impreuna (creditorul si debitorul)negociaza suma imprumutata,dobanda si alte clauze inclusiv executarea silita.persoanele de buna credinta chiar si in dificultate financiara nu ajung nici la recuperatori nici la executare silita.comunicarea intre debitor si creditor si buna credinta de ambele parti scot intermediarii care recurg la nu stiu ce metode.ce creditor isi doreste sa-si vanda creanta sub pret sau sa mai faca cheltuieli de 10-15% cu executarea silita.apreciez ca mass-media trebuie sa se ocupe si sa reflecte buna credinta si sa fie echidistanta fata de partile semnatare ale contractului de imprumut. cu stima

    • Vorbesti frumos dar se aude rau.
      In spatele acestor actiuni de recuperare este o intreaga afacere intre banci ,executori si recuperatori. Recuperatorii sunt mana in mana cu sistemul de conducere a bancilor.
      Documenteaza-te unde ajung banii recuperati de la debitor si ce suma plateste daca instanta da dreptate recuperatorului.
      Toate frmele de recuperare au sediul central in strainatate . Mafie .

    • Dar cant te deranjeaja fara sa ai datorii cum e? Iti trimit tot felul de mesaje ca ai debite, te suna, le spui clar ca nu tu esti persoana respectiva, iar ei spun ca tu esti ca au vorbit ieri cu tine, de unde???

    • Si când deranjați vecinii pentru o datorie ce nu este a lor? Sau când deranjații rude, părinti, copii ? Pe mama o deranjează un fraier de asta pentru o datorie a unei persoane de care era divorțata cu mult de la ziua împrumutului și care a murit intre timp, le-am spus ca banca i-a făcut asigurare ca era pensionar și ca și-a luat banii și ei tot revin, asta cum se cheamă? De ce a plătit asigurare medicala dacă nu are nicio valoare? I-am zis când mai vine sa-i spună o zi sa fiu și eu la adresa, sa vezi tu ce iți rup mâinile santajistule, ai văzut femeie bătrâna și o terorizezi…

    • dar de ce nu te gandesti ca poate cineva a facturat fara acordul tau si dupa ce ai reziliat contractul cu ei?
      acum 3 ani am finalizat si mutat contractul la cosmote si m-am mutat la vodafone, dupa 3 ani ma trezesc ca ma tot suna unii getbet recovery, niste retardati care nici macar nu stiu sa vb frumos la telefon, le-am blocat peste 10 numere de telefon, continua sa schimbe umere, ma gandesc ca la un moment dat se vor termina aceste numere….. oricum am inceput sa-i iau la p**a, ma mir ca nu se satura curvele alea ca le umplu frigiderul de cate ori ma suna…… acum am inceput sa le intreb si daca le place sa suga :))) si oricum datoria sa prescris… asa ca asta e…. ei ma cam suna degeaba ca si firma e inchisa… nu stiu ce mai spera…

  2. lasa nu mai recomanda tu debitorilor..ia zi sti cate comisioane abuzive pun acesti creditori?eu am facut o rata cu cardul euroline care imi spunea la inceput ca am o dobanda de 1,5%pe luna.dupa ce am incheiat contractul unui credit de 1600 de lei m-am trezit ca trebuie sa dau inapoi 2600 lei plus alte comisionae..ti se pare drept?ti se pare ca e doar 1,5%pe luna comisionul?iar acum dupa 6 luni cand am vrut sa inchid cardul mi sa redus doar 200 lei din intreaga valoare..cum sa platesc o asemenea jatmaneala???

    • mie imi place sa comunic cu persoane educate si inteligente.nu am inteles nimic din comentariul tau.poate ai dreptate dar nu vii cu argumente si cu rabdare.calitatea de debitor nu este obligatorie.nu o poti duce renunta la ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.