Acasă Cultura Creativitate şi multă culoare la cea de-a II-a ediţie a Salonului de...

Creativitate şi multă culoare la cea de-a II-a ediţie a Salonului de Artă Naivă

2308
0
DISTRIBUIȚI

 

La Pavilionul Expo-ziţional Municipal din Piatra-Neamţ s-a deschis luni, 16 noiembrie, Salonul Naţional de Artă Naivă. Manifestarea, aflată la cea de-a doua ediţie, reluată după o întrerupere de câţiva ani, s-a dovedit mult aşteptată de iubitorii de frumos.

Expoziţia, care se remarcă prin cromatică, cuprinde lucrările realizate de 16 artişti: Calistrat Robu, Costel Iftinchi, Anastasia Gârneaţă, Ana Grunzu (Iaşi), Vasile Aftinia (Tulcea), Vasile Mocan (Cluj), Monica Păcurar (Şimleul Silvaniei, Sălaj), Ana Boţa (Aiud, Alba), Nicolae Şerban (Rogoz, Maramureş), Viorica Farkas (Reşiţa), Elena Harja (Reghin, Mureş), Gheor-ghe Clit (Bacău), Adina Bobu Ştefănescu (Brăila), Radu Gheor-ghe (Galaţi) şi Laura Ana Oprea (Piatra-Neamţ).

Pictura naivă este un domeniu fascinant al culturii vizuale, de multe ori greşit plasat în zonele amatorismului sau ale artei populare. Pe tărâmul creat prin această artă, relaţia dintre om şi natură, dintre om si divinitate, pare a fi cea originară, departe de influenţele tehnologiei şi „civilizatiei“. O relaţie pură, plină de inocenţă, care pune în valoare strălucirea mediului arhaic şi sacru al satului. Fiecare lucrare, în sine, nu face decât să ne transporte

într-o lume pe care am părăsit-o într-un moment al evoluţiei noastre, dar la care ne dorim din toată inima să ne întoarcem uneori, fie că e vorba de lumea basmului, ori de tradiţiile păstrate de bunici.

„Dacă la această expoziţie ar fi venit mai mulţi dintre ce care au fost prezenţi la vernisajul Bienalei „Lascăr Vorel“ ar fi avut ocazia să confirme sau să infirme ceea ce urmează să spun: există în artele plastice contemporane un fel de cultură a mohorâtului, un pesimism general. În ceea ce ar fi descope-rit aici iubitorii de artă care au fost joia trecută la Bienala Vorel, ar fi fost că undeva, pe lumea aceasta, există şi nişte locuri de lumină, de optimism. Aici regăsim o cromatică şi o lumină care sunt opuse celor de la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ şi din muzee în general“, a declarat criticul Emil Nicolae.

Lucrările vor putea fi văzute până pe 20 noiembrie.

(S. DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.