-3.5 C
Piatra Neamț
miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăAdministratieControalele DSV în pieţe, măcelării şi unităţi de alimentaţie publică

Controalele DSV în pieţe, măcelării şi unităţi de alimentaţie publică

Date:

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) „descinde“ în pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, market-uri şi supermarket-uri, pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare şi de igienă. Astfel, până pe 3 mai, medicii veterinari vor efectua aceste controale, urmând ca pentru neregulile descoperite să fie dispuse, după caz, avertismente şi amenzi. Dincolo de situaţia epidemiologică declanşată de cazurile de Pestă Porcină Africană (PPA), inspectorii sanitari vor monitoriza şi „circulaţia ovinelor şi caprinelor“, ca urmare a cazurilor de scrapie (boală degenerativă fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor) descoperite în alte judeţe, din ţară. „Având în vedere situaţia epidemiologică, la nivel naţional, în direcţia PPA, se vor respecta cu stricteţe cerinţele sanitare veterinare, privind mişcarea porcinelor şi a altor specii de animale. Vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale privind PPA şi vor fi aplicate măsuri, cu privire la monitorizarea circulaţiei pe teritoriul naţional a: porcinelor vii, între exploataţii şi de la exploataţii către abatoarele autorizate sanitar veterinar; cărnii de porc şi produselor obţinute din carne de porc sau care conţin carne de porc. Ca urmare a confirmării scrapiei în anumite judeţe, se monitorizează circulaţia ovinelor şi caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploataţii de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar“, potrivit dr. Gheorghe Călin, şeful Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor, din cadrul DSVSA. Pentru aceste acţiuni de control, medicii veterinari pot solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul autorităţilor competente judeţene sau locale, precum: Primării, Consiliul Judeţean, Prefectură, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sănătăţii etc. (M.T.)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.