Vineri, sâmbătă şi duminică, din cauza unor focare nesupravegheate, au avut loc mai multe incendii soldate cu mistuirea a 35,7 hectare de vegetaţie. Astfel, pe 29 martie, a luat foc în următoarele localităţi: municipiul Roman (strada Fabricii) – 500 de metri pătraţi, satul Simioneşti (al comunei Cordun) – şase ha, Nemţişor (Vânători-Neamţ) – un ha, Bicaz Chei – 20 ha şi Dămuc – cinci ha. Pe 30 martie au fost incendii de vegetaţie la Taşca – cinci ha, Poiana (Crăcăoani) – 400 mp şi Poienari – trei ha. În ziua de 31 martie s-au aprins bruruieni în Piatra Şoimului, pe trei hectare. La aceste intervenţii au participat alături de pompierii militari şi voluntarii din localităţile unde au avut loc evenimentele.
„Astfel de intervenţii sunt dificile deoarece, de cele mai multe ori, autospecialele de stingere nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza zonelor greu accesibile. De asemenea, în multe zone nu exista surse de alimentare cu apă, iar suprafaţa pe care se manifestă incendiul este foarte întinsă.
În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, depozitelor de furaje, locuinţesau fondul forestier. Aceasta, conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi la anexele acestora, fiind înregistrate pagube importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti!
Reamintim că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, punând în pericol viaţa oamenilor şi provocând pagube materiale. De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării te-renurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 la 100.000 de lei, pentru persoane juridice“, a declarat căpitanul Irina Popa, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“.
Anul acesta, IJSU nu a aplicat nicio amendă în cazurile incendiilor de vegetaţie provocate intenţionat. Aceasta s-a întâmplat deoarece, aşa cum a declarat căpitanul Popa, nu s-a reuşit identificarea celor care au provocat aceste incendii: „Nu intră în competenţa noastr să stabilim cine este proprietarul terenului pe care s-a produs insndiul. Noi doar stingem focul. În ceilalţi ani au mai fost cazuri în care am identificat persoanele vinovate şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale. Am făcut şi acţiuni preventive pe această linie. Din păcate, oamenii nu înţeleg şi se poate întâmpla să se ajungă la producerea de tragedii, cum s-a mai întâmplat în trecut“.
(Mihai SAVA)