6 C
Piatra Neamț
luni, ianuarie 20, 2025
AcasăEconomicConstructorii reclamă licitaţii aranjate şi lucrări de proastă calitate

Constructorii reclamă licitaţii aranjate şi lucrări de proastă calitate

Date:

Constructorii din Neamţ acuză că licitaţiile la care participă sunt „cu dedicaţie“, criteriul „cel mai mic preţ“ duce la lucrări de proastă calitate, iar birocraţia excesivă îi împiedică să-şi deruleze activităţile în mod firesc. Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care constructorii se confruntă şi pe care le-au expus la întâlnirea organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ la finele săptămânii trecute. Întrunirea a adunat 27 de agenţi economici din domeniul construcţiilor, toţi reclamând faptul că din cauza lipsei investiţiilor în economie, din 2009 şi până în prezent, firmele s-au decapitalizat, unele ajungând la diminuarea semnificativă a activelor.

„În anul 2007 se licita cu o manoperă de 14 lei pe oră, astăzi s-a ajuns la 7-8 lei pe oră. Renunţarea la pragul minim de 85 la sută din valoarea estimată a proiectului, cu care poate fi câştigată o licitaţie, provoacă haos. Nu se respectă tehnologia de lucru pe categorii de lucrări, firmele mici nu au nicio şansă să câştige o licitaţie chiar şi pentru lucrări de mică anvergură, şi sunt obligate să devină subcontractori pe preţuri foarte reduse. Birocraţia este excesivă şi nejustificată. Se cer multe avize, unele nefiind necesare. Sunt termene mari în obţinerea avizelor, precum şi costuri de autorizare exorbitante. Nu există o piaţa concurenţială cinstită în domeniul construcţiilor, iar munca «la negru» sabotează firmele care angajează personal pe bază de contract. Firmele fără personal calificat, fără utilaje specifice, fără experienţă în domeniu au acces în construcţii. Deşi o lucrare nu este decontată la timp, firma este obligată să plătească TVA, eventual penalităţi de întârziere“, au declarat constructorii prezenţi la întâlnire.

Aceştia au mai reclamat că nu este respectată Legea investiţiilor, în sensul că după semnarea unui contract de lucrări nu sunt deschise liniile de finanţare, şi că sistemul greoi de decontări între primării şi Ministerul Dezvoltarii duce la suplimentarea costurilor creditării şi la decapitalizarea firmelor.

La întrunirea pe care au avut-o cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, constructorii au venit şi cu propuneri de rezolvare a problemelor cu care se confruntă.

„Ca şi alte domenii econo-mice, construcţiile au nevoie de implicarea sinceră, serioasă şi responsabilă a tuturor factorilor decizionali: parlamentari, administraţie locală şi oameni de afaceri pentru a dezvolta corect şi sustenabil o zonă şi pentru a aduce un domeniu important al economiei judeţului la nivelul competiţional corect“, a declarat Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.