După doi ani de pandemie, în care angajările din sursă externă au fost sistate, Poliţia Locală Piatra-Neamţ a scos la concurs şase posturi de agenţi, pe care s-au înscris 30 de candidaţi. Din ei, 25 s-au prezentat la susţinerea probei sportive, iar 21 au fost admişi. Următoarea probă a fost cea scrisă, la care candidaţii trebuiau să obţină minim nota 5, pentru a promova. Deşi subiectele nu au fost complexe, vizând doar aspecte de legislaţie în domeniul ordinii publice şi competenţele Poliţiei Locale, un singur candidat a reuşit să fie declarat admis, cu 5 la scris şi 7 la interviu. Ceilalţi au luat note între 2 şi 4, dovedind astfel că nu şi-au însuşit minimul de cunoştinţe din bibliografia prezentată pentru aceste posturi. Astfel, cele cinci funcţii rămase vacante vor fi scoase iar la concurs.
Testul scris la acest examen a cuprins întrebări din prevederile Constituţiei, mai multe legi, hotărâri de consiliu local şi atribuţiile poliţistului local. Potrivit organizatorilor, nu au fost subiecte foarte grele, însă nivelul superficial de pregătire a candidaţilor şi-a spus cuvântul.
Unul dintre cei picaţi la examen consideră, însă, că a fost prea mult de învăţat pentru acest examen: „Oare mai are rost să se mai organizeze astfel de comcursuri numai ca să îi cadă pe candidaţi şi să spună că nu se găsesc oameni potriviţi? Când dai subiecte sinteză din sute de pagini bi-bliografie cu care tu ca poliţist local apoi nu ai nicio treabă, care mai e rostul examenului? Ei se plângeau că au 18 posturi de poliţişti neocupate, le mai trebuie 100 de ani să le ocupe. De fapt nu se doreşte înnoirea. Nu personal tânăr, nu staţii audio perfomamte, nu tehnică, sediu vai de capul lui, patrulare pe jos, unele maşini care arată jalnic, posturi de şefi de birouri vacante de ani de zile, nimic modernizare… Merge din inerţie această instituţie. Până într-o zi“.
În replică, un proaspăt poliţist local, încadrat de aproape un an în urma altui examen, a explicat: „Este firesc să ştii anumite prevederi legale care ţin de ordinea publică, drepturile cetăţenilor, modul de intervenţie şi aplicarea sancţiunilor. La fel de normal este să faci patrulări pedestre, ca să fii între oameni, nu să te plimbi cu maşina opt ore şi apoi să-ncasezi leafa. În opinia mea, imaginea poliţistului local s-a schimbat. Se vorbea de angajări pe pile, uitaţi că nu se mai întâmplă. Am văzut subiectele. Cu un minim de pregătire erau uşor de rezolvat. Doar să-ţi dai interesul. Rezultatele arată că selecţia este riguroasă, ceea ce e foarte bine“.
„Probele concursurilor de recrutare a poliţiştilor locali se desfăşoară în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, cea sportivă fiind una obligatorie şi eliminatorie în acelaşi timp pentru a putea participa la celelalte – scrisă şi interviu. Odată admişi, candidaţii ocupă funcţii specifice de poliţist local. După parcurgerea etapelor privind încadrarea în muncă, aceştia sunt instruiţi, timp de trei luni, de structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în cazul nostru Centrul de Perfecţionare a pregătirii cadrelor de Jandarmi de la Gheorgheni, judeţul Harghita, iar programele de formare iniţială sunt structurate pe module, parcurse prin cursuri la zi, urmate de un examen de absolvire“, a declarat Eugen Pancu, directorul Poliţiei Locale Piatra-Neamţ.
(Mihai SAVA)