Acasă Economic COMES SA – performanţă economică în ciuda pandemiei

COMES SA – performanţă economică în ciuda pandemiei

5091
0
DISTRIBUIȚI

În ciuda pandemiei, o unitate de elită a economiei nemţene reuşeşte să facă performanţă. Societatea COMES Săvineşti derulează cu succes, în această perioadă, un contract important cu rafinăria Petrotel Lukoil Ploieşti. Zilele trecute a fost marcat încă un episod din această colaborare care demonstrează încă o dată capacitatea tehnică a societăţii de la Săvineşti.

Comes SA Săvineşti a livrat recent, către rafinăria Petrotel Lukoil Ploieşti (unul din cele mai mari complexe industriale ale României), un echipament de mare complexitate având o masă totală de 60 tone, cu diametrul de 3 metri şi lungime de 17 metri. Acest echipament, care este un ansamblu sudat dintre două vase complexe, este destinat proiectului de investiţii derulat de Petrotel Lukoil Ploieşti, privind modernizarea in-stalaţiei „Distilare Gaz / Recuperare Sulf“, care cuprinde un număr însemnat de echipamente, toate aflate în execuţie la COMES Săvineşti.

Plecarea unui transport agabaritic, de utilaje de câteva zeci de tone, produse pe Platforma Săvineşti, stârneşte o reacţie de uimire: se face aşa ceva la noi? Da! Se face! Mai exact, există o singură firmă care face şi care, oarecum firesc, şi-a consolidat renumele de furnizor internaţional, pe lângă cel de producător lider în ţară.

SC COMES SA produce utilaje sub presiune, schimbătoare de căldură, coloane pentru industria petrochimică, dar şi construcţii metalice sudate. Produsele COMES se vând în Europa, dar şi în spaţiul ex-sovietic (Belarus, Rusia, Lituania), şi în Orientul Mijlociu (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Iordania, Egipt). Pe piaţa internă, COMES este principalul furnizor pentru rafinăriile Rompetrol Petromidia şi Vega Ploieşti, Lukoil Petrotel Ploieşti şi OMV Petrobrazi, dar face livrări şi pentru industria chimică şi energetică.

Compania a apărut în 1977 ca Uzina Mecanică a Combinatului Chimic Săvineşti. Scopul principal al acesteia a fost să furnizeze echipamente şi piese de schimb pentru Combinatul de Fire şi Fibre Sintetice Săvineşti (CFS Săvineşti).

Astăzi, COMES SA este principalul furnizor român de echipamente sub presiune şi partener de încredere, adăugând valoare prin servicii de calitate, standarde de calitate, capacităţi tehnice şi operaţiuni de înaltă performanţă din 1977.

Investiţii uriaşe în tehnologie şi angajaţi

După 40 de ani de experienţă şi livrări în peste 30 de ţări, COMES SA Săvineşti a ajuns compania nr. 1 în România în producerea echipamentelor industriale sub presiune pentru industria chimică şi petrochimică. Până în acest an, COMES putea să execute utilaje de până la 70 de tone, însă în momentul de faţă o nouă hală de 2.800 metri pătraţi se află în finalizare, iar compania va putea produce echipamente foarte mari, până la 200 de tone greutate, 50 de metri lungime şi diametrul maxim de 7 metri. Această nouă investiţie, în valoare de cinci milioane de euro, asigură onorarea integrală a oricăror cerinţe ale clienţilor.

„Noua hală a fost gândită pentru a dezvolta gama de producţie şi de execuţie. Până acum făceam utilaje de până la 70 de tone, dar cu noua hală vom completa gama cu utilaje de până la 200 de tone. Rolul acestei investiţii este de a răspunde integral la cerinţele pieţei de petrol şi gaze. Piaţă există, cerere există. Cu producţia de până la 200 de tone umplem piaţa utilajelor mari şi putem face tot ce are nevoie o companie din domeniul producţiei de petrol şi gaze. De aici ideea şi necesitatea noii investiţii, pentru că sunt cerinţe şi există piaţă atât în intern, cît şi extern. Sunt produse complexe, astfel că firma COMES devine numărul 1 în România la producţia de utilaje între 70 şi 200 de tone“, a declarat Victor Marin, directorul Direcţiei Comerciale la COMES.

Scopul firmei este acela de a depăşi aşteptările clienţilor, angajaţilor şi acţionarilor noştri, oferind echipamente şi servicii profesionale, utilizând cea mai recentă tehnologie din cadrul industriilor de procesare.

În ultimii ani, COMES a crescut permanent numărul de salariaţi, cărora le oferă salarii motivante, instruire, transport gratuit, bonuri de masă, prime de Crăciun, de Paşte şi de ziua fiecărui angajat, dar şi evenimente de tip teambuilding. În ve-derea deschiderii noii hale, COMES angajează 80 de specialişti în sudură, lăcătuşi, ingineri mecanici, electricieni şi prelucrători mecanici.

„Suntem o companie în continuă dezvoltare, ca dovadă fiind deschiderea acestei noi hale de producţie în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, cu o suprafaţă de 2.800 de metri pătraţi, unde vom produce echipamente sub presiune cu greutatea de până la 200 de tone, diametrul de 7 metri şi lungime de 50 de metri. Aceste echipamente sunt complexe şi pentru a demara producţia vom avea aproximativ 80 de noi locuri de muncă. Pentru aceste locuri vacante avem nevoie de personal calificat, cum ar fi sudori, electricieni, mecanici, lăcătuşi mecanici, prelucrători prin aşchiere (strungari, frezori etc), ingineri mecanici. Firma este cu perspectivă în viitor, iar salariaţii noştri beneficiază de un pachet salarial motivant, plus alte beneficii“, a declarat Anton Ioan Măzărianu, Director Ge-neral la COMES.

COMES îşi califică viitorii specialişti

Pentru recrutările de personal compania vine cu o ofertă atractivă, preo-cupându-se şi de viitor. Elevii de la unităţile şcolare de profil din reşedinţa de judeţ, cum ar fi Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ şi „Colegiul Tehnic Forestier“, fac practică la COMES.

Liceeni învaţă tainele sudurii şi ale lăcătuşeriei mecanice. Aceştia beneficiază de transport din oraş până la sediul companiei, dar şi de prânz pe perioada practicii în halele COMES. De asemenea, firma le-a utilat atelierele de la şcoală şi laboratorul mecanic. Învăţământul dual este o alternativă, iar din următorul an şcolar 28 de elevi se vor specializa în ocupaţiile de sudor şi lăcătuş mecanic, urmând a avea asigurat un loc de muncă atunci când ies de pe băncile şcolii.

O carte de vizită impresionantă

Produsele COMES, fabricate în regim unicat sau în serie mică, în conformitate cu specificaţiile tehnice ale beneficiarilor, se adresează rafinăriilor, combinatelor chi-mice şi petrochimice, şi companiilor de gaze naturale. Specialiştii COMES proiectează şi produc de la schimbătoare de căldură, la vase sub presiune, fascicule tubulare, secţii tubulare, la coloane cu talere şi alte tipuri de construcţii me-talice personalizate, în funcţie de nevoile clienţilor.

În România, COMES livrează constant pentru cele patru rafinării (Petromidia, OMV Petrobrazi, Petrotel Lukoil, Vega Ploieşti), pentru compania de gaze Romgaz, pentru combinatele chimice Ameropa Azomureş, Chimcomplex Borzeşti&Rm.Vâlcea, Sinteza Oradea, pentru complexele energetice, dar  şi în industria nucleară – CNE Cernavodă şi Institutul de Fizică Nucleară Măgurele.

Pe piaţa externă, COMES livrează preponderent în Europa circa 55% din produse către Grupul PKN Polonia, Rafinăriile Orlen Lituania/ Unipetrol Cehia, Lukoil Burgas Bulgaria, Gazprom NaftanIndustrija Serbia, Borsodchem Ungaria, Amec Wood USA, Total Franta, Thyssen Krupp Germania, Bilginger EMS Germania, Zeeco UK, GEA Germania, Le Gas Integral Franţa, Turbodem Mitsubishi Heavi Industries, John Zink Hamworthy, Peerless UK  etc), aproximativ 40% în ţările ex-sovietice (Rosfnet Rusia, Lukoil Rusia, Kinef Rusia, Mozyr Belarus, Naftan Belarus, GrodnoAzot Belarus) şi 5% în Orientul Mijlociu şi Africa – Qapco Qatar, Takreer & Zadco EAU, Jordan Refinery, Port Harcourt Refinery Niger.

Oferta COMES integrează activităţile de proiectare, aprovizionare, fabricaţie, efectuare de teste şi controale ale calităţii, certificare a echipamentelor şi transport al produselor către destinaţiile solicitate.

Peste 40 de ani  de experienţă

La momentul înfiinţării, în anul 1977, COMES se numea Uzina Mecanică a Combina-tului de Fire şi Fibre Sintetice Săvineşti (UMCFFS) şi furniza echipamente şi piese de schimb pentru Platforma Chimică Săvineşti.

În 1991, în baza unei hotărâri de guvern, a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în COMES Săvineşti (Compania Mecanică de Echipamente Speciale). Anul 2003, cel în care s-a produs privatizarea, avea să fie unul de cotitură în evoluţia societăţii. Retehnologizarea a transformat COMES într-unul din principalii furnizori din ţară pentru industriile chi-mică, petrochimică şi nucleară. Lista produselor include schimbătoare de căldură, rezervoare, reactoare, economizoare, răcitoare de aer, coloane, serpentine etc.

Acum cinci ani, în 2015, s-a finalizat construcţia unei noi hale de cazangerie, derulată prin proiectul „Retehnologizare Sector Producţie Echipamente Tehnologice“, investiţie de peste 2,5 milioane de euro.

A fost investiţia care a deschis şi mai mult accesul la piaţa externă. Până atunci produsele COMES erau destinate în special pieţii interne – 80%. Din acel moment, 70% din producţie este destinat pieţei externe, ceea ce reprezintă un salt uriaş. În acest moment, la COMES, se pot face, de la zero, toate operaţiunile necesare executării unui utilaj. Acest lucru implică avantaje majore, preţurile şi termenele de livrare putând fi ţinute sub control. Când ai parteneri la care apelezi pentru anumite etape din procesul tehnologic, depinzi de ei. Când poţi face tu totul nu depinzi decât de tine.

Hala dată în funcţiune acum cinci ani, destinată producţiei de utilaje tehnologice din inox, duplex şi superduplex, a reprezentat un salt important în evoluţia companiei. Dotările şi echipamentele de ultimă generaţie (maşină de roluit table, maşini de sudat automate, orbital electric, maşini de mandrinat, de sanfrenat şi de tăiat ţevi etc), echipamentele şi tehnologiile performante destinate creşterii controlului calităţii, programele moderne de proiectare specializate în calcule de proces şi dimensionări mecanice au impus compania COMES pe piaţa internaţională.

COMES a reuşit să răspundă celor mai exigente standarde industriale, fiind autorizată să execute echipamente sub presiune – în conformitate cu cele mai importante norme interne şi internaţionale (ASME, 2014/68/UE, GOST, ISCIR, Nuclear). Produsele sunt fabricate într-un sistem de management integrat calitate, mediu, sănătate şi securitate în muncă, procesele fiind controlate şi urmărindu-se continuu eficacitatea acestora, în conformitate cu cerinţele standardelor aplicabile ISO9001:2008, 14001:2005 şi SR OHSAS 18001:2008.

Strategii de viitor

Dezvoltarea COMES în ultimii ani s-a axat pe strategii care îi asigură viitorul: investiţii în noi capacităţi de producţie şi modernizare a celor existente, dezvoltarea activităţii de marketing şi fidelizare clienţi, instruirea continuă a personalului, concomitent cu dezvoltarea continuă a exportului şi consolidarea rolului de lider în execuţia de echipamente sub presiune pentru piaţa internă.

Acţionând responsabil, oferind produse şi servicii la cel mai înalt nivel tehnic şi angajând resurse umane de calitate, COMES promovează următoarele valori: Tradiţie şi Experienţă; Creare de valoare pentru clienţi; Calitate şi Profesionalism; Respect faţă de societate, economie şi mediu; Onestitate şi Integritate.

COMES a livrat echipamente pentru Rafinăria Petrotel Lukoil, echipamente complexe din inox pentru fabrica chimică Tessenderlo Kerley Belgium din Franţa, corpuri de pompe din superduplex pentru Termomeccanica Italia, serpentine din inox şi carbon aliat pentru piaţa din Belarus, precum şi diverse proiecte pentru companii renumite internaţional, cum ar fi John Zink Hamworthy, GEA Wiegand, Bilfinger Ems, Takreer Refi-nery, Qatar Petrochemicals.

Noul proiect de investiţii, noua hală de producţie, destinată execuţiei de echipamente cu greutăţi între 50-150 tone va permite companiei să-şi extindă capacitatea de producţie şi gama de fabricaţie, să cucerească noi pieţe pe plan extern, să şi le consolideze pe cele existente, să identifice noi clienţi şi să realizeze parteneriate cu cei importanţi şi astfel să devină prima opţiune dintre producătorii europeni de utilaje sub presiune.

Contact COMES

Compania Mecanică de Echipamente Speciale – adresă: Strada Gheorghe Caranfil, nr. 3, Săvineşti, Neamţ, 617410 România. Adresă mail: office@comes.ro. Telefon: 0233.280.601 Fax: 0233.280.585 www.comes.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.