17.6 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăAdministratieCaz nou de gripă aviară

Caz nou de gripă aviară

Date:

Autorităţile judeţene au anunţat un nou caz de gripă aviară, descoperit în Fondul de Vânătoare denumit „Doamna – Oanţu“, după ce în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, doar în acest fond au fost descoperite în total 11 cazuri.

În luna decembrie, anul trecut, aproape 30 de lebede, de pe Lacul Bâtca Doamnei, au fost răpuse de aviară. Aşa cum informează Prefectura, în acest moment, localităţile Piatra-Neamţ, Pângaraţi, Alexandru cel Bun, Gârcina, Dobreni, Negreşti, Girov, Dumbrava Roşie, Săvineşti şi Piatra Şoimului se află în zona de restricţie sanitară veterinară sau în zona infectată. „Am convocat întrunirea Comitetului Local de Combatere a Bolilor, ca urmare a solicitării Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ. Motivul convocării şedinţei l-a reprezentat confirmarea unui nou caz de influenţă aviară, la păsările sălbatice, astfel fiind necesară analizarea situaţiei de CLCB Neamţ şi aprobarea acţiunilor ce trebuie întreprinse şi a măsurilor sanitar veterinare care trebuie luate pentru gestionarea situaţiei în care focarul de boală este confirmat. Fac apel la sprijinul tuturor factorilor implicati, astfel încât cetăţenii să fie bine informaţi cu privire la obligaţiile avute“, a transmis Adrian Niţă, prefectul judeţului.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, autorităţile judeţene au stabilit şi metoda de „neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman rezultate din gestionarea cazurilor de pestă porcină africană declarate în fondurile de vânătoare din Dreptu, Grumăzeşti şi Negreşti“

De la începutul acestui an, au fost „recoltaţi“ din fondurile amintite şapte mistreţi, dintre care trei au fost depistaţi pozitivi la pesta porcină. În cazul porcilor infestaţi, aceştia vor fi îngropaţi, cu respectarea unor proceduri specifice. Reamintim că, gestionarii fondurilor cinegetice cu teritorii cuprinse în zona afectată de boală (zona infectată şi zona tampon) desfăşoară activităţi de vânătoare pentru recoltarea întregului efectiv de mistreţi, într-un termen de 30 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate. În fondurile de la Dreptu şi Negreşti, vânătoarea ar trebui să se încheie pe 13 martie, în timp ce la Grumăzeşti ar trebui să fie gata până pe 18 martie. (M.T.)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.