Acasă Economic Cât mai costă un teren în localitatea ta

Cât mai costă un teren în localitatea ta

45310
17
DISTRIBUIȚI

l noile preţuri estimate de Camera Notarilor Publici pentru terenurile nemţenilor

Camera Notarilor Publici Bacău a publicat recent valoarea minimă a terenurilor intravilane şi extravilane din oraşele şi comunele din judeţul Neamţ pentru anul 2016. Astfel, au fost estimate, printr-un studiu de piaţă, sumele minime orientative pentru a putea fi calculat venitul impozabil rezultat din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, tariful de cadastru şi publicitate imobiliară, dar şi a onora-riilor notarilor publici. Evaluatorul care a realizat studiul a făcut şi o analiză a pieţei terenurilor din judeţ potrivit căreia preţurile pe acest segment nu au mai scăzut din 2013, iar oferta este mai mare decât cererea. Analiza arată că: „În perioada 2009 – 2013 a fost constatată o cădere accentuată a preţurilor terenurilor, atât în mediul urban, cât şi cel rural. Spre finalul anului 2013 şi pe parcursul anilor 2014 şi 2015, se constată o stagnare a scăderii preţurilor şi o echilibrare a raportului cerere/ofertă, cu un uşor avantaj pe oferta care depăşeşte cererea, acest lucru definind piaţa terenurilor ca fiind una a «cumpărătorului»“. Valorile minime ale terenurilor au fost stabilite în euro, pe metru pătrat, pe fiecare zonă, stradă din fiecare localitate a judeţului. Cursul valutar după care a fost efectuată conversia a fost de 4,5 lei pentru un euro. Valoarea terenurilor fără deschidere la un drum public este redusă cu 30 de procente.

65 de euro – metru pătrat de teren într-o zonă bună din Piatra-Neamţ

Expertul care a realizat studiul a stabilit preţurile minime ale terenurilor după zonele în care acestea se află (ultracentrală, centrală etc), iar cele mai mari valori le au suprafeţele din Piatra-Neamţ, Roman, Durău şi Târgu-Neamţ.

Spre exemplu, în municipiul Piatra-Neamţ, cele mai scumpe terenuri sunt situate în zona ultracentrală şi centrală, dar scad în zonele mai îndepărtate. Aşadar, preţul unui metru pătrat de teren construibil, indiferent de folosinţă, în Piatra-Neamţ costă între 10 şi 65 de euro. Cele mai valoroase terenuri sunt pe bulevardul Decebal (65 de euro/mp), Mihai Eminescu, Aleea Uranus sau Piaţa 22 Decembrie. Preţurile scad la 40 de euro pentru terenurile situate pe 9 Mai sau în Mărăţei. Pe strada Dragoş Vodă, un metru pătrat de teren ajunge la 10 euro, aceeaşi valoare fiind stabilită şi pentru suprafeţele din Ciritei, 1 Mai. Mai scumpe cu 15 euro pe metru pătrat sunt terenurile situate pe Aleea Tiparului, preţul unui metru pătrat ajungând în această zonă la 25 de euro.

Terenuri scumpe sunt şi în oraşul Roman unde, în funcţie de zona, preţul unui metru pătrat oscilează între 3 şi 55 de euro.

Satul Durău rivalizează cu oraşul Târgu-Neamţ în ceea ce priveşte valorile minime ale terenurilor. În Durău, preţul unui metru pătrat de teren este de 18 euro, acelaşi preţ fiind stabilit de evaluator şi pentru suprafeţele din Târgu-Neamţ. Aici, însă, preţul scade la 3 euro în zonele mai îndepărtate.

În Bicaz şi Roznov, terenuri cu mult mai ieftine faţă de multe comune

Evaluatorul a stabilit şi valorile minime ale terenurilor din comunele judeţului Neamţ. În zonele cu potenţial de dezvoltare economică, preţurile suprafeţelor construibile, indiferent de folosinţă, sunt mai mari, în timp ce în zonele agricole, terenurile intravilane sunt mai mici. Diferenţe de valori sunt constatate şi între oraşe şi comune. De exemplu, preţul unui metru pătrat de teren în oraşul Bicaz costă, potrivit grilei, 7 euro, la Roznov – 5 euro, la Cordun – 7 euro, în comuna Alexandru cel Bun – 10 euro, iar în Dumbrava-Roşie – 9 euro. În zonele cu potenţial turistic, precum comunele situate pe Valea Bicazului (Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Dămuc), preţul unui metru pătrat de teren oscilează între 2 şi 2,50 euro. Un metru pătrat de teren în Poiana Teiului ajunge între 0,50 şi 2,50 de euro, în Tarcău – între 0,50 şi 4 euro, la Taşca – între 1 şi 3 euro. La Scăricica (Alexandru cel Bun), preţul unui metru pătrat de teren oscilează între 2 şi 8 euro, iar la Bistriţa şi Viişoara – între 3 şi 10 euro. Preţurile terenurilor scad la 6 euro pe metru pătrat la Pângăraţi, acelaşi preţ fiind stabilit şi pentru Gârcina şi la 5 euro pentru suprafeţele din Girov. Terenurile din Agapia sunt stabilite anul acesta la preţuri între 1 şi 3 euro pe metru pătrat, iar la Vânători-Neamţ între 2,5 şi 4 euro. În comune precum Tazlău şi Zăneşti, terenurile au valori cuprinse între 1 şi 3,5 euro, la Săbăoani între 2,50 şi 5 euro, la Dobreni între 0,50 şi 2,50 euro. Cele mai ieftine terenuri sunt la Valea Ursului (0,50 şi 1 euro/metru pătrat) sau Români (0,50 – 1,50 de euro/mp).

(Natalia RÎŞTEI)

 

17 COMENTARII

  1. Buna seara! As dori sa aflu cat costa metrul patrat de teren intravilan, cu deschidere la soseaua principala in sat Bira, judetul Neamt. Pe teren se afla si o casa a bunicilor dar este f veche si necesita multe reparatii.Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.