Acasă Administratie Buget de alegeri – 2,2 milioane de lei

Buget de alegeri – 2,2 milioane de lei

1303
0
DISTRIBUIȚI

l în Neamţ, preşedinţii, locţiitorii preşedinţilor secţiilor de votare şi membrii vor primi aproape

1,5 milioane de lei l aceste calcule sunt doar pentru turul întâi

 

Peste 2,2 milioane de lei vor fi cheltuiţi pentru organizarea procesului de alegeri din judeţul Neamţ. Anunţul a fost făcut public de prefectul de Neamţ Vlad Angheluţă, care a menţionat că această sumă a fost alocată de guvern pentru judeţul Neamţ pe baza mai multor factori luaţi în calcul.

Cea mai mare parte din suma alocată pentru acest tur de scrutin se va distribui oamenilor care vor lucra la propriu în secţiile de votare ca preşedinţi, locţiitori sau membri.

În Neamţ, pentru alegerile prezidenţiale de luna viitoare sunt organizate 485 de secţii de votare. Înmulţit cu câte nouă membri la fiecare rezultă deja 4.365 de persoane care vor face parte din secţiile de votare. Pentru prestaţiile lor, preşedinţii şi locţiitorii preşedinţilor secţiilor de votare vor primi câte 85 de lei pe zi, iar în primul tur vor fi plătiţi pentru câte cinci zile fiecare. Astfel, pentru preşedinţi şi locţiitori se vor achita 412.250 de lei pentru primele cinci zile, destinate primului tur de scrutin.

Restul membrilor din secţiile de votare (câte şapte în fiecare), reprezentanţi ai partidelor politice, vor primi câte 65 de lei pe zi, pentru maximum patru zile destinate primului tur de scrutin. Un calcul simplu scoate la iveală că pentru aceştia se vor achita cele mai mari sume din acest proces electoral. Astfel, înmulţind secţiile de votare cu şapte, rezultă că sunt 3.395 de persoane care vor primi câte 65 de lei şi rezultă 220.675 de lei pentru o zi. Înmulţit cu patru zile care vor fi lucrate dă un total de 882.700 de lei pentru întreg turul de scrutin.

Adunând acum cei 412.250 de lei destinaţi preşedinţilor şi locţiitorilor pentru cele cinci zile şi cei 882.700 de lei pentru plata membrilor secţiilor de votare, pentru cele patru zile, rezultă că la primul tur de scrutin vor fi achitate 1.294.950 de lei numai pe indemnizaţii. La acestea se adaugă câte alţi 10 lei diurnă pentru fiecare zi, adică încă 43.650 de lei pentru fiecare zi (încă 48.500 pentru preşedinţi şi locţiitori pentru toată perioada de cinci zile şi alţi 135.800 de lei pentru restul membrilor pentru câte patru zile).

În total, pentru plata personalului care va lucra în alegeri, doar pentru primul tur de scrutin, se vor achita 1.479.250 de lei.

Cifra cu numărul de nemţeni cu drept de vot înscrişi în liste este de 470.000.

Una dintre problemele pe care instituţiile implicate în procesul de organizare a alegerilor trebuie să le rezolve este paza care trebuie asigurată la secţiile de votare. Din raportările făcute deja Prefecturii Neamţ rezultă că sunt necesare 1.455 de persoane din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor care să vegheze la aceste alegeri. „În urma discuţiilor a rezultat că de la IPJ Neamţ sunt 900 de angajaţi, la ISU 470 şi încă nu ştim efectivele de la Jandarmi“, a declarat Vlad Angheluţă, prefectul de Neamţ.

(Alex NECHITA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.