Acasă Sport Alpinism / Acolo unde se termină munţii, începe… Iarăşi Himalaya

Alpinism / Acolo unde se termină munţii, începe… Iarăşi Himalaya

2548
1
DISTRIBUIȚI

Alpinismul pietrean se pregăteşte de o nouă expediţie în zona himalayană Nepal. Doar două zile şi jumătate mai au la dispoziţie cei şase temerari pietreni pentru a pregăti, acasă, întreg necesarul propus pentru atingerea noilor obiective importante. Ciprian Chelariu, Ionuţ Ştefănescu, Marin Amarinei şi Ştefan Teodosiu, respectiv Adrian Laza şi Iulian Petre vor pleca, împreună, duminică din Piatra-Neamţ spre capitală pentru a lua zborul către prima destinaţie a expediţiei lor: Doha (Qatar). De acolo, alpiniştii noştri vor porni spre Katmandu, locaţie unde speră să ajungă luni 13 octombrie pentru a pregăti, în funcţie de condiţiile meteorologice şi de culoarele de traseu disponibile, un alt zbor, spre Lukla (Nepal). „Deocamdată, condiţiile meteo de acolo sunt bune, chiar excelente, propice deplasărilor spre zona himalayană. De luni însă şi până miercuri se anunţă furtună“, spunea profesorul Ionuţ Ştefănescu. Experienţa acumulată în precedentele expediţii încheiate cu succes, dar mai ales în ultima ascensiune pe un traseu himalayan, fac din Ionuţ Ştefănescu şi Ciprian Chelariu drept liderii grupului alpiniştilor pietreni.

„Antrenament“ pe Mera Peak înainte de Baruntse şi Island Peak

În 25 octombrie, toţi cei şase temerari plecaţi din Piatra-Neamţ  vor să ajungă cât mai aproape sau chiar pe cel dintâi vârf propus în noua lor încercare: Mera Peak, la 6.475 metri. Al doilea obiectiv al alpiniştilor noştri vizează două ascensiuni separate. Marin, Ionuţ, Ciprian şi Ştefan vor porni asaltul împreună pentru a ataca Baruntse (7.162 metri), în vreme ce Adrian Laza şi Iulian Petre vor trece trecătoarea Amphu Lapcha (5.700 metri) pentru o ţintă finală ceva mai „convenabilă“: Island Peak (6.189 metri).

Baruntse a fost escaladat prima dată în 1954. „Se împlinesc 60 de ani iar cel care a coordonat atunci echipa a fost Edmund Hilary, acelaşi care a urcat pentru prima dată pe Everest. Cred că echipa noastră este una cu multă experienţă montană. Suntem un grup sudat şi dorim să ne întoarcem sănătoşi acasă, trecând peste provocările extreme care ne aşteaptă“, declara, la rândul său, Ciprian Chelariu.

Expediţia de acum se vrea a reprezenta o nouă sforţare, cu folos, pentru îndeplinirea a ceea ce semnifică obiectivului final al temerarilor noştri, escaladarea unui vârf opt-miar în Himalaya, în anul 2016.

„Odată cu această nouă expediţie urmează să ne stabi-lim, de comun acord, care dintre opt-miari va fi alesul nostru pentru viitoarea noastră ascensiune în Himalaya. Deocamdată ne gândim la Cho Oyu (n.n. 8.188 metri, aflat la 20 km de Everest), dar ajunşi în zona himalayană putem decide cu totul alt obiectiv între ceilalţi opt-miari, funcţie de mai multe aspecte care vor fi găsite acolo“, completa Ionuţ Ştefănescu. Acesta ajunge pentru a patra oară în Himalaya, zonă în care a escaladat deja patru vârfuri de peste 6.000 metri. „După expediţiile din Alpi, Caucaz, Africa şi America de Sud, această nouă provocare a venit firesc“.

Pregătiri şi antrenamente timp de un an

De un an de zile se pregăteşte noua ascensiune a alpiniştilor pietreni în zona himalayană. În tot acest timp, Marin Amarinei, Ştefan Teodosiu, Adrian Laza, Iulian Petre, Ciprian Chelariu şi Ionuţ Ştefănescu s-au  antrenat în Alpi, dar şi în munţii din ţară. 45 de kilograme este greutatea de echipament pentru fiecare alpi-nist pietrean. Despre Baruntse, temerarii noştri ştiu că masivul himalayan are şi porţiuni tehnice dar nu dificile. „Când îl vezi deja foarte sus, conştientizezi că acolo problemele sunt inerente. Începând cu altitudinea, aclimatizarea, frigul, viscolul, efortul fizic în condiţiile lipsei de oxigen, zilele petrecute în cort pe gheţar, ascensiunea finală. Greu ne va fi şi la coborâre“. Cel mai sus, Ciprian Chelariu şi Ionuţ Ştefănescu au urcat până la 6.962 metri în februarie, pe Aconcagua (Argentina).

Expediţie de 9.000 $ fără banii de echipament, mâncare şi cazări

9.000 de dolari semnifică costul întregii expediţii pietrene de acum, în zona himalayană. În valoarea totală a cheltuielilor estimate de fiecare dintre cei şase alpinişti nu au fost incluse costurile echipamentului, mâncării şi a cazării în Katmandu. În 7 noiembrie, temerarii pietreni îşi propun să ajungă pe aeroportul din Lukla, pentru ca în 12 noiembrie să facă zborul spre casă. Izotec, Dinamic 92, Medas Impex, Alpitour, Lafor, Instalco Grup, Primăria Piatra-Neamţ, Grand Hotel Ceahlău, ITSolution, Pub Km 0, Advertising Production, Palatul Copiilor şi Fundaţia Crizantema sunt doar o parte dintre partenerii care sprijină noua încercare a alpiniştilor pietreni în Himalaya.

(Ciprian AVĂDANEI)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.