Acasă Eveniment Braconierii îşi fac de cap pe lacul Bicaz

Braconierii îşi fac de cap pe lacul Bicaz

607
0
DISTRIBUIȚI

Odată cu desfiinţarea, în 2011, a Postului de Poliţie Navală Bicaz, fenomenul de braconaj a „explodat“ pe lacul Izvorul Muntelui, sub ochii oamenilor legii care sunt neputincioşi.

Se întâmplă aşa deoarece combaterea braconajului piscicol se face cu poliţişti de la Transporturi, singurii care au competenţă, însă aceştia au sediul la Gara Piatra-Neamţ, ajung greu în zona lacului, iar odată ajunşi trebuie să facă rost de barcă. Barca pe care o avea Poliţia Navală Bicaz este pusă la „păstrare“, pentru că odată cu desfiinţarea acestui post şi oamenii care lucrau acolo au fost mutaţi la alte structuri.

Amploarea pe care a luat-o braconajul piscicol în zonă ne-a fost sesizată şi de localnicul Mircea Dalbu, din comuna Hangu. El a povestit cum îi vede aproape zilnic pe pescari montând plase şi braconând, şi cum oamenii legii combat braconajul de pe mal, pentru că nu au barcă.

Mafia bărcilor neînmatriculate

„Vreau să vă relatez aspecte grave ce se petrec pe lacul Izvorul Muntelui şi despre mafia care a pus stăpânire pe acest mirific loc. În primul rând vă mărturisesc faptul că sunt pescar împătimit şi de aproape un an văd foarte multe nereguli pe lac. În curând, fauna acvatic va dispărea pentru că pe apa lacului Bicaz mafia braconierilor a pus stăpânire de ani întregi. Zilnic, sute de metri de plase sunt instalate în diverse zone ale lacului, iar noaptea acestea sunt trase de către braconieri, iar cantitatea de peşte scoasă este vândută la negru, patronilor de pensiuni. O parte este dată ca «atenţii». Vorbim de sute de kilograme de peşte. Sunt unii pescari care de ani întregi nu reusesc să mai prindă un peşte, de poftă, şi cotizează anual 200 de lei către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Neputincioşi, aceşti pescari observă cum braconierii cu bărci de mii de euro pun şi trag plasele şi chiar îi ameninţă pe pescari că îi vor bate, sau mai rău. Tot aici găsiţi mafia bărcilor neînmatriculate şi a persoanelor cu bani care le conduc fără a deţine permis ori fiind în stare de ebrietate. Sunt beizadele ale unor oameni influenţi. Sfidează legea, aleargă cu skyjet-uri de mii de euro punând în pericol siguranţa turiştilor familişti care se plimbă cu vapoaraşele de agrement. Poliţia Navală a fost desfiinţată la cererea acestei mafii, în anul 2011. De atunci, lacul este «sat fără câini», iar paznicii lacului îşi fac rar apariţia, fiind şi ei din zonă“, spune Mircea Dalbu.

Cine are interese?

Dalbu mai susţine, de asemenea, că există presiuni de la oameni cu „greutate“ ca Poliţia Navală Bicaz să nu fie reînfiinţată: „În timp am aflat că sunt interese «înalte» ca lacul Bicaz să nu aibă Poliţie. Cu mare dezamăgire am mai aflat că barca Poliţiei Transporturi zace în garajul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), deşi este funcţională. Din ce ştiu, actele pentru reînfiinţarea Poliţiei Navale s-au oprit la Secţia de Poliţie Transporturi Iaşi. Conducerea secţiei nu este de acord cu reînfiinţarea acestui post pe lacul Bicaz, din motive doar de ei ştiute. Sunt interese şi iar interese. Am sesizat poliţiştii pe care îi mai vedeam pe lac uneori, şi aceştia au dat din umeri spunând că nu au barcă. Am mai văzut cum poliţiştii aceştia, pentru a-şi face meseria, apelează la bărcile persoanelor din zonă, nişte bărci ru-ginite şi vechi, încercând să lupte cu mafia braconierilor care deţin bărci de putere mare, arme de foc, şi sunt bine organizaţi. Anul trecut, mafia lacului a scufundat barca unui inspector antibraconaj, deoarece acesta deranja interesele locale. Nici până în ziua de azi nu a fost găsit făptaşul. Paguba – vreo 4.000 de euro. Braconierii fac legea deoarece ştiu că poliţiştii de la transporturi intervin greu, pentru că vin de la Piatra-Neamţ şi ajung în cel puţin o oră. Din interese obscure se vrea ca lacul Bicaz să fie prada mafiei şi să nu aibă Poliţie proprie“.

O dovadă a piedicilor cu care se confruntă poliţiştii de la Transporturi în combaterea braconajului este şi faptul că, de la începutul acestui an, oamenii legii au făcut o singură captură cu „greutate“ pe lacul Izvorul Muntelui. Conform IJP, în ziua de 20 august, poliţiştii au depistat în flagrant delict un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Hangu, în timp ce bracona pe lac folosind zece plase monofilament, în lungime totală de aproximativ 47 de metri. Acestuia i-a fost întocmit dosar penal.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.