-1.7 C
Piatra Neamț
vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăEvenimentBătrână arsă într-un incendiu

Bătrână arsă într-un incendiu

Date:

Din cauza jarului căzut din sobă, în seara de 9 noiembrie, a izbucnit un incendiu la o casă din comuna Borleşti, în care proprietara, o bătrână în vârstă de 89 de ani, s-a ales cu mai multe arsuri. La locul intervenţiei s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale, o ambulanţă SMURD şi voluntarii roznoveni cu altă maşină de stingere. „Incendiul se manifesta la acoperiş şi în interiorul locuinţei. Proprietara a suferit arsuri de gradul II la nivelul feţei. I s-a acordat primul ajutor de către echipajul de paramedici, după care a fost transportată la spital. Forţele de intervenţie au stins flăcările. În urma incendiului au ars bunuri materiale din două camere (elemente de mobilier, articole vestimentare), faţada podului pe o suprafaţă de doi metri pătraţi dar şi documentele proprietarei. A fost deteriorat tavanul locuinţei pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi“, a declarat sublocotenentul Irina Popa, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Petrodava“.

Tot sâmbătă seară, pe la ora 21, de la o ţigară aruncată aiurea, alt incendiu a izbucnit la o magazie din Bicazu Ardelean. Pompierii voluntari au ajuns primii acolo şi au reuşit să stingă flăcările. Totuşi, ma-gazia de 30 mp s-a mistuit laolaltă cu vreo 300 de kilograme de deşeuri – hârtie, plastic şi textile.

Atenţie la coşurile de fum

În aceste condiţii, IJSU atrage atenţia asupra cauzelor izbucnirii incendiilor, mai ales că vine sezonul rece şi că, din totalul incendiilor produse în judeţ, în medie, 18% au avut loc ca urmare a coşurilor de fum defecte sau necurăţate şi 10% din cauza mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. „Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată; nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia; nu  folosiţi soba decât cu uşiţa închisă; aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei; nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile; stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa; nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă; verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi; nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile; nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice; decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi; nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu focul aprins în sobă  ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune“, se arată într-un comunicat al IJSU.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.