13.3 C
Piatra Neamț
vineri, aprilie 25, 2025
AcasăEvenimentBârzu - portret de terorist

Bârzu – portret de terorist

Date:

l romaşcanul a fost arestat preventiv alături de alţi trei vasluieni

Cristian Bîrzu, romaşcanul în vârstă de 41 de ani, reţinut de procurorii DIICOT pentru terorism, a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Iaşi, miercuri noapte (13 septembrie), după aproape şapte ore de deliberări ale magistraţilor. După gratii au ajuns şi cei trei vasluieni (Constantin Mandache, Cristian Aştefănoaiei şi Gabriel Pintilie) acuzaţi de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

„Eu la puşcărie viu nu mai ajung“

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii arată că, în timpul deplasărilor repetate la Iaşi, după ce a fost eliberat din penitenciar, dar şi în contextul relaţiilor în lumea interlopă, Cristian Bîrzu şi-ar fi procurat materiale şi dispozitive pe care urma să le utilizeze într-un atac violent împotriva trupelor speciale ale Poliţiei. „Inculpatul s-a exprimat clar, în sensul că nu este dispus sub nicio formă şi nu ar mai accepta o nouă perioadă de detenţie în România şi nu mai are nimic de pierdut, motiv pentru care plănuieşte să-i lase să intre în casa sa pe membrii trupelor de intervenţie, după care să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat“, precizează DIICOT.

De asemenea, în timpul încarcerării la Penitenciarul Iaşi, Bîrzu a avut un comportament foarte violent, s-a impus ca şef de cameră şi a fost diagnosticat cu afecţiuni psihice, respectiv tulburare de comportament şi psihopatie iritabil-impulsivă; el fiind recidivist, arată procurorii: „Cetăţeanul român Bârzu Cristian este unul din cei mai violenţi traficanţi de persoane, fiind stabilit în legătură inclusiv cu interlopul bucureştean Ioan Clămparu“. Anchetatorii mai susţin că, în perioada cât a stat după gratii, Bîrzu a dobândit o repulsie faţă de luptătorii trupelor speciale şi şi-a manifestat dorinţa de a se răzbuna pe ei.

Aşa cum am relatat în ediţia precedentă, Bîrzu făcea parte dintr-o grupare specia-lizată în falsificarea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport. O parte din acestea erau vândute (2.500 de euro pentru un permis şi un paşaport) imigranţilor care voiau să intre în ţară. De asemenea, el şi-a procurat de la un cetăţean sirian acte false, cu care urma să plece în Occident în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv în România.

La referatul cu propunere de arestare a individului, DIICOT a anexat şi mai multe interceptări telefonice. Stenogramele devoalează intenţiile infractorului:

„Nu mai vin la puşcărie!“

„Bîrzu Cristian: Da, e de la Gardă… în morţii lor! Eu le pregătesc o bombă! Eu nu mai vin înapoi la puşcărie! Păi!

Interlocutor: (râde) Ştiu că eşti nebun.

B.C.: Eu sunt conştient. Eu sunt aici, pe mine nu mă mai motivează nimic, mă, că dacă-mi dă mandatu’ ăsta mare, eu… în morţii lor!

I.: Îi omori!

B.C.: Cu tot cu ei. Patru, cinci mascaţi am luat cu mine şi la revedere! O să auziţi voi de mine!

I.: Cum?

B.C.: O să auziţi voi de mine ce-am făcut afară! Eu la puşcărie viu nu mai ajung! Nu suport nici măcar… nimic, să le văd. Să mor, nu vreau nimic! Eu acuma mă concentrez pe cazul ăsta. La revedere! Nu-mi trebuie, frate! Am fost la, la moschee, la ăsta, la Jamira, aicea la… S-o făcut musulman. Ştii că eu m-am convertit?

I.: Da, te-ai pocăit.

B.C.: Nu pocăit, frate, converit la musulmani!“, se arată într-o discuţie avută de romaşcan, pe 16 martie, cu o persoană neindentificată.

„Trimite antitero peste mine, să sară în aer“

Mai mult, anchetatorii au stabilit că, pe 25 martie, Bîrzu a sunat la 112, spunând că are două grenade pe care vrea să le folosească şi aşteaptă trupele de intervenţie ale Poliţiei.

„Operator: 112, ce urgenţă aveţi? Alo, ce urgenţă aveţi?

Bîrzu Cristian: Alo!

O.: Spuneţi, ce urgenţă aveţi?

B.C.: N-am nicio urgenţă ! Pregătiţi zece – cinşpe mascaţi să vină peste mine… Bîrzu Cristian mă numesc… Zece – cinşpe mascaţi am nevoie de la antitero să vină peste mine, asta vreau! Să le văd feţele aici când ajung la apartamentul meu, asta vreau … zece – cinşpe mascaţi… Ugenţă, vrei urgenţă?

O.: Da, ce urgenţă…?

B.C.: Pune aşa… trimite antitero peste mine ca să sară fulgii din ei, cu toate trupele lor, cu abuzurile care le fac ei… Tri-mite-i încoace peste mine să-i arunc două, două grenade să sară în aer… Trimite mascaţii încoace…“, se arată în discuţia purtată de către Bîrzu cu operatorul de la 112.

Bătăuş, traficant de persoane, proxenet, tâlhar şi violator

Romaşcanul arestat pentru tero-rism şi-a început activitatea infracţională încă de tânăr, iar în prezent are condamnări pentru mai multe infracţiuni, majoritatea fapte comise cu violenţă. El se afla sub control judiciar, fiind judecat într-un dosar pentru tentativă de omor. Înainte însă, când a fost plecat din ţară şi a făcut închisoare în Germania, Bîrzu s-a convertit la islamism şi apoi a început demersurile în ve-derea comiterii unui atac terorist.

Cristian Bîrzu este cunoscut ca fiind un apropiat al proxenetului Clămparu şi a fost condamnat, în 2015, la cinci ani de închisoare, pentru tentativă de omor. Sentinţa nu este definitivă, iar cauza se află încă pe rolul Curţii de Apel Bacău. Fapta pentru care romaşcanul se temea că va ajunge iar după gratii s-a petrecut în fe-bruarie 2014, când Bîrzu l-a lovit cu cuţitul în gât pe Cristian Băducă, un tânăr pe care îl ura fiindcă i-ar fi luat prietena.

Istoricul lui infracţional este foarte bogat. În 2006, Bîrzu a fost condamnat la şapte ani de puşcărie, pentru trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, vătămare corporală, complicitate la tâlhărie si viol. El dusese mai multe fete (unele minore) în Spania şi le obligase să se prostitueze. Tinerele care se împotriveau erau înfăşurate într-un covor (ca să nu rămână urme) şi bătute cu bâta de baseball.

De-a lungul anilor el a mai fost judecat pentru lovituri cauzatoare de moarte, şi ultraj împotriva autorităţilor. Totodată, a avut fapte penale comise şi în străinătate, prima petrecându-se când avea cam 19 ani. El plecase la furat în Germania, s-a înhăitat cu alt român, au atacat un bărbat de 67 de ani, din Berlin, l-au legat, i-au pus cuţitul la gât şi l-au jefuit. Au dat de un portofel cu 1.400 de mărci şi de un card, iar sub ameninţarea armei au obţinut codul PIN. După ce au lovit bătrânul cu pumnii în faţă, au obţinut informaţii şi despre alte valori. Şi-au pus mănuşi şi într-un geamantan au înghesuit ochelari cu rame valoroase, de 3.000 de mărci, un inel cu montură de smarald şi briliante de 6.500 de mărci, un alt inel cu patru briliante estimat la 2.500 de mărci, alte podoabe cu safir de 1.900 de mărci. În plus au mai luat o brichetă de marcă de circa 850 de mărci, bijuterii, o monedă veche cu imaginea ţarinei Ecaterina cea Mare, de 2.000 de mărci, lănţişoare şi aparatură foto de alte câteva mii de mărci. Au mai sustras zece sacouri şi toţi pantalonii din dulap şi nu s-au dat în lături nici de la lenjeria de corp. Parte din bunuri nu au fost estimate, dar pentru cele pentru care s-a stabilit valoarea paguba a ajuns la 24.000 de mărci. Nu a fost omisă nici aparatura electronică, pe care tâlharii au smuls-o de la locul ei, dar nu au mai luat-o deoarece nu aveau cu ce s-o transporte. Greşeala lui Bîrzu a fost că a lăsat la locul faptei un pachet de ţigări şi un pix, de pe care au fost preluate mostre ADN. Victima, bolnavă de inimă, a fost la un pas să moară din cauza suferinţelor pricinuite.

„Fabrica“ de acte false din clădirea Consiliului Judeţean

Vasluienii arestaţi odată cu Bîrzu, care se ocupau cu falsificarea actelor pentru imigranţi, acţionau prin intermediul unei firme de producţie pu-blicitară (SC Aspigraf SRL) care avea sediul la subsolul clădirii Consiliului Judeţean Vaslui. Astfel, „pionii“ afacerilor cu acte contrafăcute erau Pintilie, Aştefănoaiei (poreclit „Motorină“) şi Mandache (zis „Schel“). Curios este că sediul firmei Aspigraf, unde se făceau do-cumentele false, este chiar în sediul unde funcţionează şi Serviciul Pu-blic Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Vaslui, adică locul în care se fabrică buletinele vasluienilor. Dintre cei trei vasluieni arestaţi în dosarul de terorism, cel mai cunoscut în zonă era „Motorină“, care a avut în timp numeroase contacte cu zona politică a Vasluiului.

În altă ordine de idei, Aştefănoaiei şi Pintilie au mai avut probleme cu oamenii legii, în 2013, când au fost cercetaţi tot pentru falsificarea unor acte de identitate.

 

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.