Acasă Administratie „Balul Gospodarilor“, în bătătura comunei Taşca

„Balul Gospodarilor“, în bătătura comunei Taşca

2694
0
DISTRIBUIȚI

O iniţiativă menită să scoată la suprafaţă adevărata zestre a satului românesc, cu ce are ea mai de preţ, intitulată sugestiv „Balul gospodarilor“, s-a derulat, la sfârşitul săptămânii trecute, sub acoperişul Căminului Cultural din comuna Taşca. Pe lângă atmosfera acompaniată de mirosul alivencilor, cozonacilor, sărmăluţelor în foi de varză şi plăcintelor, alături de care au curs în voia bună vinul şi ţuica, suita paşilor care au frământat podelele pe ritmul sârbelor moldoveneşti s-a stins târziu în noapte. O adevărată sărbătoare dedicată vrednicilor oameni care prin munca şi dăruirea lor faţă de rostul locului natal fac din comuna Taşca o zonă aparte.

Alături de tăşcani, la acest ceas dedicat românismului, au fost şi autorităţile judeţene, care s-au conformat regulii de aur impusă de organizatori, aceea ca fiecare invitat să se îmbrace, musai, în straie populare.

„Nu pot, ca de fiecare dată, să nu evidenţiez faptul că voi, gospodarii acestei comune, sunteţi cei care ne mobilizaţi să facem astfel de evenimente frumoase dedicate vouă. Noi aşteptăm aceste propuneri, suntem deschişi şi facem ce putem. Vă mulţumesc, dragii mei tăşcani, vă mulţumesc dragi oficialităţi! A fost o onoare să-i avem pe reprezentanţii judeţului lângă noi şi cu ajutorul dumnealor şi cu ajutorul dumneavoastră, gospodari tăşcani, reuşim să facem lucruri care ne duc numele comunei mai departe.“ – Daniela Ursache, primarul comunei Taşca.

Dintre cei care au răspuns invitaţiei de a participa la „Balul Gospodarilor“ s-a numărat şi prefectul judeţului, Daniela Soroceanu, care a mărturisit că este pentru prima oară când a îmbrăcat ia şi cojocul. „Mulţumesc, pentru că am fost alături de dumneavoastră şi că mi-aţi permis să fiu alături de dumneavoastră! Mă bucur că, împreună, sărbătorim tot ceea ce înseamnă românism, tradiţie, bucate, dans, port popular. Recunosc că e prima oară când mi-am pus ia, cojocul, năframa. Îmi lipseşte catrinţa, dar data viitoare vin şi cu ea. Vă urez o petrecere extraordinară, meritaţi acest lucru din toată inima. Şi, nu în ultimul rând, vă urez foarte multă sănătate! Dacă avem sănătate, avem de toate. Doamna primar, felicitări, doamna directoare a Centrului pentru Cultură şi Arte «Carmen Saeculare», felicitări!“ – Daniela Soroceanu, prefectul judeţului.

Tăşcanilor de seamă ai comunei s-a alăturat şi Ion Asaftei, preşedinte al Consiliului Judeţean, care s-a prin în horele apăsate, ale căror ton au fost date de Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“, al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“. „La ceea ce am participat în această seară, nu este nimic altceva decât chintesenţa manifestărilor sufleteşti ale poporului român, chintesenţa sufletului românesc, e dansul puritatea lui, e jocul puritatea lui, e sufletul în frumuseţea lui şi în ceea ce a lăsat bunul Dumnezeu nouă şi mai ales dumneavoastră, gospodarilor de pe Valea Muntelui. Am mai spus-o şi altă dată, cred că Dumnezeu s-a născut în acestă zonă şi sigur la sat, lângă oameni minunaţi ca dumneavoastră. Felicitări, doamnei primar!“ – Ion Asaftei, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

În cadrul evenimentului a avut loc şi o serie de întreceri la finalul cărora au fost premiaţi: cel mai frumos, vechi şi autentic costum popular; cea mai bună pereche de dansatori pe ritmurile muzicii populare; gospodina cu cele mai gustoase plăcinte; gospodarul cu cea mai bună streşinică şi cea mai frumoasă/inedită declaraţie de dragoste. Evenimentul a fost organizat de Primăria Taşca, în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.