Acasă Cultura Astăzi, la „Vacanţe muzicale“, Seara instituţiilor de învăţământ superior şi seara latino

Astăzi, la „Vacanţe muzicale“, Seara instituţiilor de învăţământ superior şi seara latino

2689
0
DISTRIBUIȚI

Festivalul Internaţional „Vacanţe muzicale la Piatra-Neamţ“ continuă, astăzi, cu seara instituţiilor de învăţământ superior muzical românesc şi seara muzicii latino. Astfel, de la ora 19.00, la Teatrul Tineretului, îşi vor da concursul studenţi şi cadre didactice de la trei mari instituţii de învăţământ superios muzical din ţară. Este vorba de Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, extensia Piatra-Neamţ.

De la ora 21.00, pe scena amenajată pe platoul Curţii Domneşti va concerta cunoscuta interpretă argentiniană Analia Selis (voce), alături de Mariano Castro (pian), Omar Massa (bandoneon), Răzvan Suma (violoncel) şi Rafel Butaru (vioară).

 

„ArgEnTango“ – proiect unic în România

 

Proiectul „ArgEnTango“ – „Piazzolla, o poveste autentică“, unic în România, exprimă în cel mai autentic mod cu putinţă muzica pe care a compus-o Astor Piazzolla, supranumită „soundtrack“ al Buenos Aires-ului.

Cu o puternică tripletă argentiniană, formată din cunoscuţii Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Omar Massa (bandoneon), venit special în România pentru acest proiect, se adaugă doi muzicieni români de mare valoare: Răzvan Suma (violoncel) şi Rafel Butaru (vioară). „ArgEnTango“ îşi propune să aducă publicului o latură necunoscută a lui Piazzolla în România. După binecunoscuta carieră în muzica comercială, Analia Selis îşi direcţionează activitatea către muzica au-tentică argentiniană – tangoul. Cele două ediţii ale turneului „Vă place tango?“, cât şi proiectul de mare succes „Tango Simfonic“, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, exprimarea autentică a unui argentinian.

Împreună cu Narcotango, Mariano Castro, în triplă calitate – interpret, compozitor, orchestrator – a fost nominalizat de două ori la „Latin Grammy Awards“ (2009 şi 2010), la ca-tegoria „Cel mai bun album de tango“. În această formulă, dar şi în calitate de pianist şi chitarist-solist, are la activ peste 25 de turnee internaţionale în Europa, Statele Unite, Canada şi America Latină.

Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artişti precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe scene ale marilor orchestre din America, Europa şi Asia. Omar este component şi fondator al cvartetului de bandoneoane „Quatrotango“. Este invitat frecvent pentru a susţine cursuri de măiestrie în întreaga lume. Vine în România special pentru acest proiect.

Solist concertist al Orchestrelor Radio şi profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti, Răzvan Suma dezvoltă o perpetuă carieră internaţională de solist, cele peste 1.000 de concerte şi recitaluri pe care le-a susţinut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români ai momentului.

Concertmaestru al Operei Naţionale din Bucureşti, al Orchestrei Române de Tineret a României şi al Orchestrei Simfonice Naţionale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezenţă constantă pe scenele muzicale naţionale şi internaţionale. În calitate de solist şi ca invitat permanent al Festivalului „Sonoro“, a susţinut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.