În penultima seară a Festivalului „Vacanţe muzicale la Piatra-Neamţ“, spectatorii vor avea parte de recitalul claselor de măiestrie, dar şi de un concert remarcabil susţinut de trei tenori cunoscuţi publicului meloman şi nu numai.
Astăzi, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Tineretului va avea loc recitalul studenţilor îndrumaţi de pro. univ. dr. Verona Maier (clasa de muzică de cameră) şi Ion Bogdan Ştefănescu (clasa de falut), corepetitorul cursului de flaut fiind pianista pieteană Raluca Ouatu.
De la ora 21.00, pe scena amenajată pe platoul Curţi Domneşti, tenorii: Marcel Pavel, Vlad Miriţă şi Andrei Lazăr, vor introduce publicul în lumea muzicii, interpretând arii din opere celebre.
Verona Maier şi „Studioul de muzică veche“
Începe studiul pianului la vârsta de şase ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 2 din Bucureşti, iar din 1975, devine elevă a Liceului de Artă „George Enescu“, pe care îl absolvă în 1980. În vara aceluiaşi an, este admisă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde îşi încheie studiile la clasa de pian. În 1983, este deţinătoarea unei burse de studii din partea Guvernului francez pentru cursurile de pian ale Academiei de Vară de la Nisa. Este, în prezent, profesor universitar doctor la catedra de muzică de cameră şi Prorector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Alături de prestigioşi dirijori şi interpreţi din România şi din străinătate, apare în cadrul unor orchestre cum ar fi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de cameră „Simfonietta“ sau Orchester Contemporary Opera Zurich, Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, Orchestra Naţională Radio, Ansamblul „Concordia“. Alături de Georgeta Stoleriu, Anca Iarosevici şi Robert Dumitrescu, face parte din formaţia de cameră „Studioul de muzică veche“, unde evoluează la clavecin şi percuţie. A realizat înregistrări şi a participat la numeroase emisiuni pentru radio şi televiziune, fiind prezentă pe şapte CD-uri rea-lizate în ţară şi în străinătate. Este o prezenţă constantă la „Vacanţele Muzicale“ de la Piatra-Neamţ, răspunzând cu amabilitate de fiecare dată când a fost solicitată. În 2004, a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural – clasa I“, de către Preşedinţia României.
Pianista Raluca Elena Ouatu, fiica urbei
S-a născut la Piatra Neamţ în septembrie 1982, a început studiul pianului cu prof. Mihaela Spiridon şi Mircea Dan Răducanu la Liceul de Artă din oraşul natal. A continuat la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“ din Bucureşti, cu prof. Magda Stănescu, Marcela Nistor, Ioana Minei, Ana Pitiş. A absolvit cursurile de licenţă, masterat şi doctorat în cadrul UNMB. În prezent este lector univ. dr. al Univesităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
A beneficiat de burse de studiu în Germania-Munchen, în Polonia – Universitatea de Muzică Karol Lipinski, în Lituania-Vilnius şi Italia – Cuneo.
Ion Bogdan Ştefănescu – „Master of Music“
S-a născut în oraşul Câmpina, judeţul Prahova, la data de 25 aprilie 1969.
Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia flaut – la clasa prof. Virgil Frâncu (1993), obţine diploma de „Master of Music“ la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA (1995), unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În paralel cu studiile de masterat, a activat, în cadrul Universităţii Illinois, în calitate de asistent al prof. Alexander Murray (1994 – 1995). Este doctor în muzică din anul 2002, când a obţinut înalta calificare profesională la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată „Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut“ avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu.
După terminarea studiilor universitare, a fost angajat în calitate de cadru didactic la catedra de flaut a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a activat între anii 1993-1998. Din 1998 până în prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice „George Enescu“ din Bucureşti, unde ocupă funcţia de prim flautist, şef de partidă. Din anul 2007 este şi solistul Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara.
Trei tenori pe scena „Vacanţelor muzicale“
Marcel Pavel face parte dintr-o familie de muzicieni. A început studiile muzicale la şase ani, în clasa a IV-a, înscriindu-se la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Câmpulung Muscel (jud. Argeş), la violoncel şi pian. A urmat Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Piteşti, studiind în paralel în particular percuţia, iubind foarte mult stilurile de muzică rock şi jazz-rock. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – secţia Canto clasic. În urma experienţei căpătate de-a lungul acestor ani, în vara lui 2000 a devenit un artist cunoscut la nivel naţional lansându-se cu melodia „Frumoasa Mea“ compusă de Ovi-diu Komornik. Despre „Frumoasa Mea“ artistul spune că speră să rămână mult timp în inima românilor. În prezent este compozitor şi poliinstrumentist, cunoscând chitara bas, contrabasul, violoncelul, pianul şi percuţia.
Vlad Miriţă, la îndemnul mamei sale, s-a înscris la cursurile de canto clasic ale Şcolii de Arte „Octav Enigărescu“ din oraşul natal. În anul 2002, la Festivalul „Mamaia“, câştigă Locul I la secţiunea debutanţi. Astfel începe cariera în lumea muzicii uşoare ş devine primul artist român care a abordat stilul crossover sau pop-opera. Angela Gheorghiu îl invită să cânte alături de ea în Concertele de Gala (Sankt Petersburg, Torre del Lago, Cortona, Zilele Bucureştiului (2009). Devine solist al Operei Naţionale din Bucureşti.
Distins cu Marele Premiu la Concursul naţional de lied „Ionel Perlea“, precum şi cu Premiul II la Concursul naţional de interpretare a liedului românesc, tenorul Andrei Lazăr este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică (2007). A debutat la Opera Naţională Bucureşti cu rolul principal Caţavencu, la premiera mondială a lucrării „O scrisoare pierdută“, de Dan Dediu. Are în palmares numeroase apariţii în recitaluri în Bucureşti. A colaborat cu Opera Comică pentru Copii, cu care a participat la turnee în ţară şi străinătate. A participat la producţiile din cadrul Festivalului internaţional al artei lirice Sibiu (2009-2011), ale Festivalului tinerelor talente, Râmnicu Vâlcea (2011) şi ale Festivalului „Bucureştii lui Caragiale“ (2012). (Natalia RÎŞTEI)