Acasă Cultura Astăzi, la Festivalul de teatru Piatra-Neamţ – Pledez pentru Tine(ri): „Jaques şi...

Astăzi, la Festivalul de teatru Piatra-Neamţ – Pledez pentru Tine(ri): „Jaques şi stăpânul său“, „Aleargă, fals jurnal de jogging“ şi „Omul pernă“

2465
0
DISTRIBUIȚI

Astăzi, în a şasea zi a Festivalului de teatru Piatra-Neamţ – Pledez pentru Tine(ri), pe scena Sălii Mari a Teatrului Tineretului vor urca, de la ora 17.00, actorii Teatrului „Maria Filotti“ din Brăila, cu spectacolul „Jaques şi stăpânul său“, de Milan Kundera, în regia lui Cristi Juncu. Din distribuţie fac parte:   Liviu Pintileasa (Jacques), Ionuţ Vişan (Stăpânul lui Jacques), Mihaela Trofimov (Hangiţa/Marchiza), Silviu Debu (Cavalerul Saint-Ouen), Adrian Ştefan (Tânărul Bigre/Comi-sarul/Jean, slugă la han), Alin Florea (Bătrânul Bigre/Marchizul/ Judecătorul), Corina Borş (Justine/Fiica), Narcisa Novac (Mama/Agathe). Vocile radio: Claudiu Istodor, Irina Movilă, Mircea Rusu.

Textul „Jacques şi stăpânul său“, publicat în 1981 de Milan Kundera, este un omagiu adus lui Denis Diderot şi celebrului său anti-roman „Jacques fatalistul şi stăpânul său“, scris de filosoful şi scriitorul enciclopedist, între 1765 şi 1780. Piesa, singura scrisă de Kundera, reia elemente esenţiale din povestea originală a romanului, reînnoindu-i forma şi posibilitatea de a fi pus în scenă. Începutul operei originale este un laitmotiv al variaţiei oferite de Kundera: „Cum s-au întâlnit? Din întâmplare, ca toată lumea. Cum se numeau ei? Dar ce contează? De unde veneau? Din locul cel mai apropiat. Încotro se îndreaptă? Oare se ştie unde merg? Ce spuneau? Unde mergem? Spre ce ne îndreptăm?“

„Romanul lui Diderot“, spune Kundera, „este o explozie de libertate impertinentă, scutită de autocenzură şi de erotism lipsit de alibi sentimental“. Cinci naratori spun, pe rând, povestirile din roman: autorul, stăpânul, Jacques, hangiţa şi marchizul. Pe toţi îi vom reîntâlni în piesa lui Kundera, sărind cu vioiciune de pe o scenă pe alta, dintr-o poveste în alta, jonglând cu timpii. Spectacol în concurs.

De la ora 20.00, în Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia“, actriţa Nicoleta Lefter va juca în spectacolul „Aleargă, fals jurnal de jogging“, o adaptare după romanul omonim de Ana Maria Sandu, conceptul aparţinând Silviei Călin.

Toată lumea aleargă. Unii o facem pentru a ne menţine în formă, alţii pentru a scăpa de frica de bătrâneţe, însă cu toţii participăm la marele maraton al vieţii. În falsul jurnal de jogging al Anei Maria Sandu îşi dau întâlnire alergători – personaje care ne seamănă. Toţi au trecut de 30 de ani, aleargă prin parcuri, dar şi prin viaţă şi încearcă să afle cine sunt, ce vor, ce-şi doresc. Ritmul se schimbă odată cu vârsta, trecutul e neclar, prezentul devine amintire şi tot ce mai rămâne de descoperit e ce se va întâmpla mâine.

Spectacol invitat în afara concursului.

Piesa „Omul pernă“, de Martin McDonagh, în regia lui Eugen Gyemant,  în-cheie ziua de miercuri a Festivalului de teatrul – Pledez pentru Tine(ri). Spectacolul, pus în scenă de actorii Ionuţ Grama (Katurian), Lucian Iftime (Tupolski), Dan Rădulescu (Michal), Cătălin Babliuc (Ariel), Teodora Iancu (Fetiţa) ai Teatrului „ACT“ Bucureşti, va avea loc de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Tineretului.

„Omul pernă“ este o artă poetică pentru ce înseamnă contemporaneitatea în teatru sau în literatură, în acest moment.

Construit sub forma unei poveşti pe jumătate naive, o poveste fantastică de groază despre un scriitor de astfel de poveşti, spectacolul este un labirint de răsturnări de situaţie, ca o ghicitoare al cărei răspuns se transformă în continuu, schimbând odată cu el şi datele ghicitorii.

Sub aparenţa copilărească stă un manifest implicit, care pledează pentru o artă nepretenţioasă, pentru invenţie şi pentru libertatea de a crea fără veşnica cenzură a unor reguli presupuse.

E un manifest subtil, iro-nic pentru dreptul de a încălca orice regulă, în favoarea plăcerii pe care o provoacă jocul, de orice fel ar fi acesta. Spectacol în concurs.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.