l motivele invocate: neîndeplinirea indicatorilor de performanţă şi refuzul de a se supune auditului
La doar câteva luni de la preluarea mandatelor, grupul majoritar al consilierilor judeţeni (PSD-PMP-ALDE) a dat startul schimbărilor în cadrul companiilor cheie aflate în subordinea CJ Neamţ. Prima pe listă (aşa cum era de aşteptat) este Apa Serv, al cărei Consiliu de Administraţie a fost revocat în cadrul şedinţei extraordinare a legislativului, de luni, 19 septembrie. Proiectul a fost propus de preşedintele Ionel Arsene, în afara ordinei de zi a şedinţei. Liberalii au refuzat să-l voteze invocând faptul că au primit târziu documentaţia, dar proiectul a trecut cu un număr total de 21 de voturi „pentru“.
În expunerea de motive se arată că principalul aspect care a dus la luarea deciziei îl reprezintă lipsa performanţei echipei administrative, nerealizarea indicatorilor financiari la nivelele stabilite, sau faptul că doi dintre cei şase membri CA (Gelu Moldovan şi Mihai Dorus) ar fi fost desemnaţi ilegal. Mai mult, reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin că membrii Consiliului de Administraţie nu ar fi supravegheat, aşa cum prevede legea, activitatea directorilor companiei şi că aceştia din urmă refuză să permită accesul autorităţii tutelare pentru a audita activitatea din cadrul instituţiei.
„Despre nerespectarea prevederilor legale în vigoare se face vorbire inclusiv în raportul grupului de lucru constituit prin Ordinul Prefectului Judeţului Neamţ nr 99/ 15.03.2016 privind constatările şi măsurile pe termen mediu şi lung pentru securizarea alimentării cu apă a cetăţenilor din judeţul Neamţ. Totodată, deşi s-au solicitat agentului economic o serie de informaţii şi documente privind activitatea acestuia, conducerea societăţii a furnizat Consiliului Judeţean Neamţ informaţii incomplete sau eronate“, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
Conducerea Apa Serv: „Am aflat din presă despre această schimbare“
De cealaltă parte, directorul general al Companiei Apa Serv – Cătălin Dughir spune că nu a fost informat cu privire la această situaţie şi că va acţiona în consecinţă, în cazul în care schimbarea Consiliului de Administraţie nu a fost făcută conform legii. Totodată, acesta declară că între companie şi Consiliul Judeţean nu există un raport de subordonare.
„Potrivit dispoziţiilor Legii 672/2002 (…) operatorii regionali ai serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare, organizaţi în forma societăţilor comerciale pe acţiuni, au obligativitatea organizării propriului departament de audit intern care exercită toate componentele prevăzute de actul normativ mai sus menţionat. Prin urmare, nu există temei legal pentru efectuarea misiunii de audit ad-hoc de către auditori ai departamentului de audit din structura Consiliului Judeţean. (…) Precizăm că în cadrul companiei nu se formează şi utilizează fonduri publice, iar compania nu are calitate de «entitate publică subordonată» unei entităţi publice superioare“, se arată într-o adresă tri-misă de conducerea Companiei Apa Serv către Consiliul Judeţean, în luna iulie.
Până la lămurirea situaţiei consilierii judeţeni au aprobat o listă de persoane (şapte la număr) dintre care, Adunarea Generală a Acţionarilor urmează să desemneze patru membri provizorii ai noului Consiliu de Administraţie. Aceştia sunt Gheorghe Stanciu, Iuliana Năstase Onu, Ioan Păcală, Iulian Ioan Dascălu, Viorel Marian, Simona Elena Pantelimon şi Florian Ştefan.
(Roxana ZAHARIA)