11.8 C
Piatra Neamț
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăEvenimentAnul trecut, Hoţii de lemn au făcut ravagii în păduri

Anul trecut, Hoţii de lemn au făcut ravagii în păduri

Date:

Nicio pădure administrată de Direcţia Silvică nu a scăpat neatinsă de hoţi, anul trecut, din pădurile statului şi cele particulare dispărând peste 2.600 de metri cubi de lemn. În cele 12 luni, toate ocoalele silvice din judeţ au înregistrat furturi de masă lemnoasă, cantitatea de lemn sustrasă din păduri fiind în creştere faţă de anul trecut. Potrivit datelor oferite de către Direcţia Silvică, cele mai multe tăieri ilegale de arbori au fost constatate în pădurile statului. Anul trecut, hoţii au furat 2.649 de metri cubi de lemn, din care 1.008 din pădurile private, mai mult cu 97 metri cubi comparativ cu 2016. Această situaţie a dus la creşterea numărului de infracţiuni privind tăierile ilegale de arbori din pădurile statului, dar şi a contravenţiilor. Ocolul Silvic Roznov a păzit bine pădurea Anul trecut, persoane certate cu legea au dat iama în pădurile statului, dar şi în cele particulare. Au fost însă şi zone din care n-au putut să fure lemn pe cât şi-ar fi dorit, datorită vigilenţ ei silvicultorilor. Cele mai puţine tăieri ilegale de arbori au fost înregistrate de Ocolul Silvic Roznov, care a raportat dispariţia de pe terenurile administrate a 11 metri cubi de masă lemnoasă. Din pădurile administrate de Ocolul Silvic Vaduri, hoţii au sustras 15 metri cubi de masă lemnoasă. Mai puţine furturi de lemn au fost înregistrate şi la Ocolul Silvic Tarcău care, anul trecut, a constatat tăierea ilegală din pădurile administrate a 23 de metri cubi de masă lemnoasă, din care 5 metri cubi din pădurile particulare. Ocolul Silvic Târgu-Neamţ a raportat furtul a 43 de metri cubi de lemn, din pădurea statului. Un alt ocol silvic în cadrul căruia au fost constatate ceva mai puţine furturi de masă lemnoasă a fost cel din Pipirig, silvicultorii descoperind că au fost sustraşi 64 de metri cubi de lemn (din care 46 metri cubi din pădurea statului şi 15 metri cubi de pe proprietăţile particulare), iar din fondul forestier administrat de Ocolul Brateş au dispărut 100 de metri cubi de masă lemnoasă.

Cea mai mare cantitate de lemn furată – la Borca

La polul opus se află Ocolul Silvic Borca de pe raza căruia a fost furată cea mai mare cantitate de lemn. Astfel, anul trecut, la acest ocol silvic au fost înregistrate tăieri ilegale de arbori în cantintate de 706 metri cubi, din care 665 de metri cubi din pădurile private şi 40 de metri cubi din pădurile statului). Pe locul al doilea în topul realizat după cantitatea de masă lemnoasă sustrasă se află Ocolul Silvic Văratec ai cărui silvicultori au constatat că „lipsesc“ 623 metri cubi de lemn (620 de metri cubi din proprietatea statului), aici fiind înregistrate şi cele mai multe infracţiuni silvice. Furturi de masă lemnoasă în cantităţi mai mari au fost constatate şi la Ocolul Silvic Gârcina (325 metri cubi), la Roman (254 metri cubi), Tazlău (213 metri cubi), Poiana Teiului (156 metri cubi) şi Bicaz (120 metri cubi). „Direcţia Silvică administrează un fond forestier cu o suprafaţă de 208.269 hectare, din care 161.265 hectare (77 la sută) sunt proprietatea publică a statului şi 47.004 hectare (23 la sută) alţi proprietari. În urma controalelor efectuate de către personalul silvic şi Garda Forestieră, la tăierile ilegale de arbori s-au constatat 133 infracţiuni silvice, din care 111 au avut loc în fondul forestier al statului (83 la sută) şi 22 în proprietăţile private (17 la sută), cu un volum de 1.633 metri cubi şi cu o valoare de 932.819 lei. Cele mai multe infracţiuni au fost constatate la ocoalele silvice Văratec (64, din care 63 la stat şi una la proprietăţile particulare), Gârcina (30) şi Borca (7 infracţiuni). Totodată, au fost constatate 278 de contravenţii, din care 253 în fondul forestier al statului şi 9 la proprietari privaţi, volumul fiind de 423 metri cubi. Cele mai multe contravenţ ii constatate au fost la Ocolul Silvic Văratec (104), Gârcina (74), Pipirig (29) şi Roman (23 de contravenţii). La păşunat abuziv au fost constatate o infracţiune şi 13 contravenţii“, a declarat Viorel Timişescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice.

471 de metri cubi de lemn confiscat de la transportatori

Tot anul trecut, silvicultorii au întreprins controale şi în ceea ce priveşte circulaţ ia materialului lemnos, în timpul cărora au constatat 115 contravenţii, valoarea amenzilor cifrânduse la 355.000 de lei. Totodată, a fost confiscată cantitatea de 471 metri cubi de lemn, din care 224 metri cubi de lemn de lucru, 78 de metri cubi de cherestea, 169 de metri cubi de lemn de foc şi 474 de pomi de Crăciuni. Cele mai multe contravenţii au fost înregistrate la Roman (42), Târgu- Neamţ (13), Gârcina şi Vaduri (10). „La controlul instalaţ iilor de debitat lemn rotund, au fost efectuate 41 de acţiuni de control, ocazie cu care au fost întocmite 7 procese verbale de contravenţie şi au fost aplicate amenzi în valoare de 31.500 de lei. De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 108 metri cubi de lemn“, a adăugat Viorel Timişescu. (Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.