Acasă Administratie Al treilea dosar de corupţie pentru doctorul Lazăr

Al treilea dosar de corupţie pentru doctorul Lazăr

419
0
DISTRIBUIȚI

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, doctorul Ioan Lazăr, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, la începutul acestei săptămâni, într-un nou dosar de corupţie (al treilea). El este acuzat de abuz în serviciu. În acelaşi dosar au mai fost puşi sub acuzare, pentru complicitate la abuz în serviciu, Oana Dana Murariu – fosta şefă a Serviciului de achiziţii din cadrul SJU şi afaceristul Florin Gheorghe Tudor. Rechizitoriul acestora, abia intrat pe rolul Tribunalului, urmează să fie controlat sub aspectul legalităţii, în camera preliminară.

Acuzaţiile

Conform anchetatorilor, în 2015, când era manager laAl SJU, dr. Lazăr s-a înţeles cu afaceristul Tudor şi, prin încălcarea legii, „şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu în legătură cu desfăşurarea procedurii de achiziţie publică ce a condus la încheierea contractului de lucrări cu asocierea formată din SC E.E. SRL Bucureşti, SC M.T. SA şi SC E.I. SRL Bucureşti, în scopul favorizării participării asocierii în calitate de unic ofertant şi atribuirii contractului la un preţ supraevaluat“.

În sarcina Oanei Murariu şi a lui Florin Tudor au fost reţinute următoarele fapte, conform DNA: „În calitatea de şef al Serviciului de achiziţii şi de administrator al SC M.T. SA, a sprijinit, cu intenţie, factorii de decizie din cadrul SJU în îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu în legătură cu desfăşurarea procedurii de achiziţie publică ce a condus la încheierea contractului de lucrări din anul 2015 cu asocierea formată din SC E.E. SRL Bucureşti, SC M.T. SA şi SC E.I. SRL Bucureşti. În acest sens, a încheiat o înţelegere frauduloasă cu managerul SJU şi a ajutat la realizarea scopului acestei înţelegeri, respectiv îngrădirea accesului altor ofertanţi competitori la procedura de achiziţie şi câştigarea acesteia de către trei societăţi asociate, la un preţ supraevaluat“.

DNA a stabilit că, prin aceste „manevre“o altă firmă nu a putut participa la procedura de achiziţie publică organizată de SJU pentru un contract de lucrări şi furnizare dotări medicale şi nemedicale. Astfel, SJU a fost prejudiciat cu 2.531.420 de lei, bani plătiţi în plus firmelor câştigătoare, faţă de valoarea lucrărilor şi aparaturiidin contract.

Mai are două procese

Dr. Lazăr este judecat în alte două dosare penale, tot pentru fapte de corupţie. În unul este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Mihail Popescu, la data faptei şef al Biroului achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ,este acuzat de abuz în serviciu „dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit“.

În acelaşi dosar au calitatea de inculpaţi acelaşi Florin Gheorghe Tudor, administratorul SC Medicare Tehnic SA, şi un angajat al firmei sale. Miza a fost amenajarea blocului operator din cadrul SJU.

„Mihail Popescu şi Ioan Lazăr ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceştia au stabilit preţul investiţiei, cât şi la activităţile specifice procedurii de licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Neamţ. Acest fapt ar fi condus la câştigarea licitaţiei de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant şi la vătămarea intereselor unei alte societăţi comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziţie publică“, se precizează în comunicatul transmis de către DNA la data punerii sub acuzare. Procurorii afirmă că SC Medicare Tehnic SA a livrat către SJU aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă faţă de valoarea de achiziţie.

În celălalt dosar, Lazăr este judecat alături de Oana Murariu, afaceristul Florin Tudor, dar şi Cristian Mihuţoiu, un alt afacerist. Ei sunt puşi sub acuzare pentru modul de organizare a licitaţiei de achiziţie a computerului tomograf, la un preţ supraevaluat, de 4.898.000 de lei, cu TVA. De această dată, SJU s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de 2.194.172 lei.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.